”Skämtet kostar en miljon rubel”

HOCKEY

I brev till KHL överklagar Andrej Nazarov sin avstängning på sex matcher efter skandalscenerna förra veckan.

Men han tog kanske i lite väl mycket.

– Det här skämtet kostar en miljon rubel (motsvarande 184 712 kronor), säger KHL:s vicepresident Dmitrij Kurbatov.

När det stod klart att det kazakiska KHL-laget Barys Astana skulle förlora onsdagens bortamatch mot Admiral Vladivostok slog det slint för tränaren Andrej Nazarov.

För att visa sitt missnöje med domarinsatsen, som han senare skyllde på den gamle storbacken Vjatjeslav Fetisov, kastade Nazarov in en vattenflaska på isen och gjorde obscena gester mot domare och publik.

Utbrottet resulterade i sex matchers avstängning och böter.

”Fått hundratals brev”

Nu har Nazarov överklagat avstängningen i ett brev till KHL och tar upp allt från politiska anledningar till tittarsiffror för att få ett lindrigare straff.

"Jag har fått hundratals brev från kazakiska fans. Fansen håller med om att min protest hjälper till med ett viktigt politiskt mål – vänskap mellan Kazakstan och Ryssland", skriver Nazarov enligt Sport-Express.

Nazarov tar också upp att utbrottet skapat intresse för KHL.

"Notera också att den moraliska skadan som åsamkades ligan delvis motverkades av tittarsiffror som saknar motstycke. Mer än 100 000 personer har tittat på incidenten i Vladivostok på internet, vilket är rekord i KHL 2014/15. Incidenten nådde även tv-kanaler i Nordamerika."

Vill ha lindrigare straff

Då Barys Astana möter rivalen Traktor Tjeljabinsk, som kommer från Nazarovs födelsestad, i början av oktober vill han att avstängningen ska kortas ned från sex matcher till fem matcher.

I stället kan den före detta NHL-fightern tänka sig att "göra plats" för KHL-pamparna i en välgörenhetsmatch.

"Jag är redo att aktivt delta in olika sociala projekt i KHL. Till exempel delta i en välgörenhetsmatch med Gazprom (KHL:s huvudsponsor). Jag är beredd att göra att plats för deras toppkedja med Andrej Kovalenko (chef för spelarfacket), Aleksandr Medvedev (president) och Valerij Kamenskij (medlem disciplinnära kommittén)."

Något officiellt svar från KHL på Nazarovs överklagan har inte kommit. Men någon strafflindring kan han knappast räkna med.

– Nazarov bestämde sig för att skämta? Det här skämtet kostar en miljon rubel (motsvarande 184 712 kronor). Jag tror att det är stora pengar även för honom, dundrar KHL:s viceordförande Dmitrij Kurbatov enligt Sovjetskij Sport.