Hersley jagas av Edmonton Oilers

Svensken kan få NHL-kontrakt efter succén

Foto: TT
Patrik Hersley.
HOCKEY

Patrik Hersley, 28, har tagit den långa vägen till framgång.

Nu är han bäst i KHL och på väg till NHL, där Edmonton Oilers visat stort intresse.

– NHL är intressant, men det är små marginaler där borta innan man tar plats. Mycket politik, säger Hersley.

Säsongen 2011-12 tillhörde Patrik Hersley Modo, men fick inget förtroende av tränaren Ulf Samuelsson. Han var sjunde- eller åttondeback och fick dåligt med istid.

– Sådär har det varit hela karriären, känns det som. 80 procent av de tränare som jag haft har inte trott på mig. Jag har varit loj eller långsam, har tränarna tyckt. Det var i Leksand som Andreas Appelgren trodde på mig och byggde runt mig, säger Patrik Hersley.

Efter succén i Leksand 2013-14, där han gjorde smått fantastiska 24 mål (SHL-rekord), fick han kontrakt med ryska Sibir i KHL.

– Många trodde att jag skulle få gå innan tio matcher. Men det har funkat hyfsat här, säger Patrik Hersley.

”Han trodde på mig”

Han är inte bitter för att expertis, fans och en del tränare haft ett hårt öga mot honom. Han är mer realist och vet om att det är en skör tråd mellan succé och fiasko.

– Jag måste ha en tränare som tror på mig. Precis det gjorde Andreas Appelgren i Leksand. Jag fick vara mig själv och spela mitt spel, säger han och njuter av titta tillbaka på tiden i Leksand.

– Jag var försteback i powerplay och i den rollen trivdes jag. Det har jag inte fått vara någon gång. I Malmö gjorde jag 16 mål 2009-2010, trots att jag inte spelade första powerplay med Calle Söderberg. Nu får jag grymt med speltid i KHL i powerplay och det fungerar bra.

Och det är en underdrift.

Patrik Hersley har gjort en imponerande säsong i KHL och leder backarnas målliga. Han är en stor anledning till att Sibir är ett topplag i KHL och att klubben kanske gör sin bästa säsong någonsin.

– Jag trivs mycket bättre här än vad jag trodde jag skulle göra. Allt funkar bra och livet är okej.

Med framgången i SHL, KHL och landslaget har Hersleys namn spridit sig över Atlanten.

Bekräftar NHL-intresse

Sportbladet kan avslöja att Edmonton Oilers scoutat Hersley och det förs diskussioner mellan agenten Christian Sjögren och Oilers.

Sjögren fyller i:

– Jag kan bekräfta att jag för samtal med NHL-klubbar. Patrik har gjort en bra säsong i KHL och Tre Kronor. Spelare som har spetsegenskaper är alltid intressanta för NHL klubbar, oavsett ålder. Jag är glad och stolt över Patriks utveckling. Jag har trott på honom hela tiden, säger Sjögren.

Hersley vet att Edmonton var och kollade på honom i samband med Channel One Cup i december, men han vet också att det är en lång väg kvar till en ordinarie plats i NHL.

– Det är mycket politik i NHL. Och det kan vara tio backar som kämpar och sliter om två platser. Det gäller att vara oerhört lyckad på campen, säger Hersley.

Innan en eventuell comeback, och ett nytt försök i Nordamerika, väntar Tre Kronor och förhoppningsvis VM i Prag.

– Det vore kul. Jag har spelat några landskamper nu och känner att jag hänger med på ett annat sätt än förra säsongen. Och det är KHL som hjälpt mig. Man måste vara med hela tiden. I SHL räckte det med att vara på rätt sida hela tiden. i KHL måste man vara på rätt sida, och även ha koll på motståndaren, säger Hersley.

ARTIKELN HANDLAR OM