Osannolik vändning i KHL-slutspelet

Skellefteås guldhjältar ställs mot varandra i finalen

1 av 3
HOCKEY

SKA St. Petersburg är klart för KHL-final efter att ha vänt 0-3 till 4-3 i matcher mot CSKA Moskva.

Norrmannen och ex-Djurgårdaren Patrick Thoresen avgjorde kvällens drama.

Nu ställs Jimmie Ericsson mot gamle lagkamraten Oscar Möller i finalen.

En direkt avgörande match mellan Rysslands två största klubbar.

En duell mellan ligans två största stjärnor Ilya Kovalchuk och Alexander Radulov.

En kamp mellan St. Petersburgs svenskar Jimmie Ericsson och Tony Mårtensson och Moskvas Simon Hjalmarsson.

Efter att SKA hämtat in ett underläge med 0-3 i matcher var finalen i KHL:s västra konferens ordentligt laddad på förhand, inte minst efter att Kovalchuk huggit ner Radulov med klubban i match ett.

Norrmannen hjälte

Den direkt avgörande matchen bjöd också på stor dramatik.

Ilya Kovalchuk inledde målskyttet i den första perioden efter att ha blivit serverad av SHL-bekantingen Patrick Thoresen.

I den andra perioden inledde hemmalaget Moskva skakigt och Yevgeni Dadonov kunde utöka för bortalaget med ett skott i nättaket efter 7:36.

Då såg St. Petersburg ut att fullborda sin mirakelvändning i matchserien men Alexander Radulov ville annat.

Först styrde han in reduceringen efter 16:07 och tre minuter senare var han inblandad i förarbetet när Stephane da Costa pricksköt 2-2 i krysset.

Den tredje perioden fortsatte i högt tempo med många spelvändningar. Moskva vaskade fram de flesta målchanserna och fick också ett mål bortdömt för hög klubba.

Men det var bortalaget som svarade för avgörandet efter 10:41 genom norrmannen Patrick Thoresen, som Sportbladet tidigare avslöjat kommer återvända till Djurgården nästa säsong.

Mikko Koskinen kunde spika igen kassen i resten av perioden och därmed fullbordades St. Petersburgs mirakelvändning.

–  Det sjuka är att trots 0-3 så hade vi en jäkla skön känsla i laget hela tiden. Vi hade såklart lite flyt men vi har jobbat jäkligt hårt och då har man oftast den där extra lilla turen också, säger Tony Mårtensson till Sportbladet.

Kärt återseende i finalen

I finalen ställs laget mot Ak Bars Kazan med svenskarna Oscar Möller och Anders Nilsson.

Det innebär att en av Skellefteås guldhjältar från fjolåret kommer att få lyfta en buckla även i år.

Antingen SKA St Petersburgs Jimmie Ericsson eller Ak Bars Kazans Oscar Möller.

Men för att storklubben St Petersburg ska vinna måste man överlista Anders Nilsson i Kazans mål. Han har klivit fram som en jätte i slutspelet med 95 i räddningsprocent och 1.16 insläppta mål per match.

– Det är ju klubbens första final så klart det är extra kul, säger Tony Mårtensson.

Tidigare har Sportbladet avslöjat att Mårtensson, vars kontrakt går ut, kommer att flytta till Schweiz kommande säsong.

Återstår att se om Mårtensson får avsluta sitt fem år långa KHL-äventyr med ett guld.

Finalserien inleds på lördag.

FAKTA

Här är läget i finallagen

Ak Bars Kazan

Målvakter:

Luleå-sonen Anders Nilsson var KHL:s bäste målvakt i grundserien och har höjt sig ännu ett snäpp i slutspelet. Är det någon som kan rädda Kazan är det Nilsson.

Backar:

Nilsson är kanske den största orsaken till att laget släppt in så få mål men även försvaret ska ha beröm. Det som saknas är lite offensiva spetskvalitéer.

Forwards:

I grundserien var lagets bäste poängplockare Justin Azevedo på 16:e plats i poängligan. I övrigt hade laget ingen spelare på topp 70! Nej, ska Kazan skrälla i finalen får man lite till de bakre leden och det är ett måste att Oscar Möller fortsätter att producera som han gjort i slutspelet.

Tränare:

Få tränare kan matcha Zinetula Biljaletdinovs meriter. Han har vunnit det forna ryska mästerskapet två gånger, vunnit KHL med Kazan två gånger och tagit VM-guld som förbundskapten för ryska landslaget. I båset har Kazan en rutinerad pjäs och en vinnare.

Totalt: 16

SKA St. Petersburg

Målvakter:

Mikko Koskinen har mängder av succésäsonger i finska ligan bakom sig och sedan flytten till St. Petersburg under året har han legat i toppen av målvaktsligan. Men 26-åringen har aldrig vunnit något i sin karriär, pallar han för trycket i en finalserie?

Backar:

Offensivt finns det mycket kraft i form av Andrei Kuteikin och Maxim Chudinov. Men under grundserien fanns det fem lag som släppte in färre mål än SKA och Moskvas fart fick lagets tunga backar att stundtals se slöa ut i semifinalserien.

Forwards:

Fem spelare på topp åtta i slutspelets poängliga. Med storstjärnor som Kovalchuk, Dadonov och Panarin finns det spetskvalité utöver det vanliga.

Tränare:

Även Vjateslav Bykov är otroligt meriterad. Som spelare vann han 5 VM-guld och två OS-guld. Mellan 2006 och 2011 coachade han ryska landslaget och vann två VM-guld. Han har även fem säsonger som tränare för CSKA Moskva bakom sig.

Totalt: 18

Jury: Adam Bäck