KHL får nytt lag – från Peking

Expanderar till nästa säsong

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES
HOCKEY

Kina har bara 1 225 ishockeyspelare.

Men snart har de ett lag i KHL.

Från och med nästa säsong är projektet verklighet.

KHL sträcker sig redan över gränserna.

Nu når ligan hela vägen till Kina. Den Ryssland-baserade hockeyligan, som i dagsläget består av 22 ryska lag samt ett lag från Finland, Kroatien, Lettland, Vitryssland, Slovakien och Kazakstan, expanderar ytterligare.

Från och med nästa säsong kommer ett lag från Kina att finnas med i KHL. Enligt AP kommer laget, som ännu inte har fått något namn, spela sina hemmamatcher i MasterCard Center i Peking. Arenan, där basketlaget Beijing Ducks spelar, rymmer 18 000 åskådare.

Finansieras statligt

Projektet kommer att finansieras från Kina och Ryssland.

– Jag var i Peking nyligen tillsammans med ordföranden för KHL:s styrelse Gennady Timchenko och vi hade en del möten på statlig nivå. Fokuset ligger på infrastruktur och antalet ishockeyspelare. Det är grunden. Än så länge är det inte så många personer i Kina som spelar ishockey. Det finns stöd för det. Det pågår ett seriöst arbete i denna riktning, säger ryska ishockeyförbundets vice president Roman Rotenberg till ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt Internationella ishockeyförbundet finns det i dagsläget 1 225 licensierade hockeyspelare i Kina och 48 inomhusrinkar.

Vill ha svenskt lag

KHL har länge velat ha in ett svenskt lag, men hittills har de fått nej. Ligan hoppas dock att kunna skapa ett helt nytt lag från grunden.

– Vi ska inte röra klubbar som spelar i den nationella ligan. Men du vet som vi gjorde i Prag, med Lev Praha. En affärsman från Ryssland skapade den klubben och det blev succé direkt. Sedan blev det vissa problem. Men jag tror vi kan göra något liknande i Sverige eller i Schweiz, sa KHL:s vice president Georgy Kobylyansky till Sportbladet för en månad sedan.

FAKTA

Kontinental Hockey League består denna säsong av total 28 lag varav 22 ligger i Ryssland. Här är samtliga KHL-lag (nation om de inte är belägna i Ryssland).

VÄSTRA KONFERENSEN

Bobrova divisionen

SKA St. Peterburg

Dinamo Minsk (Vitryssland)

Diamo Riga (Lettland)

Slovan Bratislava (Slovakien)

Medvescak Zagreb (Kroatien)

Jokerit (Finland)

Spartak Moskva

Tarasova divisionen

CSKA Moskva

Dynamo Moskva

Vitjaz Podolsk

Severstal Tjerepovets

Lokomotiv Jaroslavl

Sotji Leopards

Torpedo Nizjnij Novgorod

ÖSTRA KONFERENSEN

Charlamova divisionen

Traktor Tjeljabinsk

Ak Bars Kazan

Jugra Chanty-Mansijsk

Metallurg Magnitogorsk

Neftechimik Nizjnekamsk

Avtomobilist Jekaterinburg

Lada Toljatti

Tjernisjeva divisionen

Barys Astana (Kazakstan)

Amur Chabarovsk

Metallurg Novokuznetsk

Sibir Novosibirsk

Avangard Omsk

Salavat Julajev Ufa

Admiral Vladivostok