Nya hockeylaget – rakt in i eliten

”Redo när ligan drar igång i höst”

1 av 2 | Foto: BILDBYRÅN
Malmö kan bli basen för ett nytt KHL-lag i Sverige.
HOCKEY

Sverige kan ha ett lag i KHL – redan till hösten.

Det skriver skånesport.se och hävdar att allt bara är ett knapptryck bort.

– Det finns ingen grund till det här, säger samtidigt Percy Nilsson till Sportbladet.

NHL utmanas av KHL som med basen i Ryssland och ett tillsynes oändligt pengaflöde från gasjätten Gazprom lyckats locka kvar flera av Rysslands största stjärnor i landet och även till viss del dränera SHL på talang. För att bredda sin dominans har KHL också en ambition att flytta ligan till fler länder och Finland, Vitryssland, Lettland, Slovakien, Kazakstan samt Kroatien har redan fått varsin representant.

Nu är även Sverige på väg in.

”Kommer att bli av”

Det påstår Skånesport.se som talat med Anders Svensson, initiativtagare till det nya svenska projektet. Förra månaden var han, tillsammans med sju andra, i Ryssland för att diskutera med ligaledningen och efter det har ett färdigt koncept presenterats med en komplett affärsplan. Nu återstår bara en underskrift innan visionen är verklighet.

– Det är bara en tidsfråga innan Sverige får ett KHL-lag. Nu har vi hittat ett jättespännande koncept med väldigt många som är villiga att satsa. Det här kommer att bli av, säger Svensson.

Arbetsnamnet, och vilka som står bakom planerna, är än så länge hemligt. Var laget ska husera är också oklart.
– Jag vill hemskt gärna se att Malmö blir basen, men om det verkligen blir så fullt ut är tveksamt. Arenan har knappast plats för två lag och två slutspel som pågår parallellt. I förhandsdiskussionerna har vi nämnt att spela ett 15-tal matcher i Malmö, fyra-fem stycken i den nya arenan i Köpenhamn, några matcher i Oslo/Lillehammer och resten i Stockholmstrakten. Södertälje har varit under luppen i flera sammanhang och skulle kunna vara en intressant arena.

”Bli ett smörgåsbord”

Trots osäkerheten har ledningen redan kontaktat såväl potentiella tränare samt spelare och Svensson beskriver hur ”AHL kommer att bli något av ett smörgåsbord för oss”. Totalt ska 26-28 personer rekryteras till laget och ytterligare 20-25 till andra poster inom klubben.

– Personligen tror jag att det bästa hade varit att vänta tills säsongen 17/18, men om allt går som planerat kan laget stå redo redan när ligan drar igång i höst. Det är åtminstone vad ryssarna är inställda på. De är till och med villiga att samarbeta och underlätta för oss för att få in det här laget i KHL så snabbt som möjligt, säger Anders Svensson.

Tidigare har såväl AIK som Malmö Redhawks uttryckt intresse för att spela i KHL.

Malmös starke man Percy Nilsson, som äger Malmö Arena, avfärdar dock spekulationerna fullständigt.

– Det är något aprilskämt eller vad det är. Det är en man som brukar prata för mycket utan att veta vad han pratar om. Det finns ingen grund till det här, säger Nilsson till Sportbladet och fortsätter:

– Jag har haft lite kontakt med KHL sedan tidigare för att hålla grytan varm men det finns ingenting annat.

Kan vi skriva av att det här skulle kunna hända?

– Absolut. Det är jag som bestämmer om de ska spela här (i Malmö) och jag tvekar till att det finns någon grund till det där. Jag känner Anders Svensson och han har ganska lätt för att prata.

ARTIKELN HANDLAR OM