I AHL – för att stanna

Bjurman: Inget NHL-spel i november – nu är AHL grejen

Ger Stjärnglans Under NHL-lockouten har farmarligan fått fina tillskott. Det är där som alla unga NHL-stjärnor håller till. Här är Nugent-Hopkins och Eberle, till vardags i Edmonton, under en match med sin nuvarande klubb Oklahoma City Barons.
HOCKEY

Det blir ingen NHL-hockey nästa månad heller.

Men bra hockey kan man njuta av ändå – även i Nordamerika.

För plötsligt är farmarligan AHL fullspäckad av unga stjärnor och håller högre klass än någonsin tidigare.

Under fredagen kom det väntade men likafullt dystra beskedet:

NHL är inte ens i närheten av en överenskommelse med ­sina lockoutade spelare och ställer därför in alla matcher fram till sista ­november.

Det är skamligt, enfaldigt och upp­rörande – men inget att göra åt. De stridande knösusarna – de som sitter med armarna i kors och vägrar leka om de inte får exakt önskad andel av en rekordkaka á 3,3 miljarder jävla dollar – bryr sig inte om vi i omvärlden så amputerar armarna av oss i protest.

Så i stället för att helt i onödan gräva sig i mjältsjuk sorg och saknad börjar man lämpligen följa AHL med lite större omsorg.

Ett hyggligt surrogat

Det är NHL:s farmarliga, med lag dit NHL-klubbarna skickar de kontrakterade spelare som inte riktigt platsar – eller är så unga att de anses behöva stå på tillväxt ett tag. Den håller helt okej klass även i vanliga fall, ibland är hockeyn rentav lite roligare att titta på eftersom den har lite mindre struktur.

Men just den här hösten har den blivit ett inte fullgott så i alla fall riktigt hyggligt surrogat. För det är i AHL merparten av de unga NHL-stjärnorna, de som fortfarande spelar på rookie-­kontrakt och kan ”skickas ner” utan att andra lag har rätt att sno dem, hamnat nu under konflikten.

Fullt av kittlande namn

Kolla på listan här intill, den är ju faktiskt full av kittlande namn. Adirondack-duon Sean Couturier och Brayden Schenn hör exempelvis till Philadelphia Flyers mest lyskraftiga superstars, Adam Henrique Albany var en av New Jersey Devils slutspelshjältar i våras, chokladlaget Hersheys målis Braden Holtby bar Washington Capitals på sin unga rygg genom samma slutspel, Dwight King och Slava Voynov i Manchester vann båda Stanley Cup med LA Kings och i Oklahoma City återfinns nästan allt Edmonton Oilers har av talang och stjärnglans: Ryan Nugent-Hopkins, Jordan Eberle, Justin Schultz och, så fort han repat sig från skada, Taylor Hall.

Samt svenskarna Magnus Pääjärvi och Anton Lander.

För vi har den angenäma dimensionen att glädja oss åt också – AHL kryllar av blågula löften. Dels redan etablerade som de ovan nämnda och Jacob Josefson och Adam Larsson i Albany, Marcus Krüger i Rockford och David Ullström i Bridgeport, dels friska nykomlingar som i flera fall redan imponerat stort. I Houston i Texas har supertalangen Jonas Brodin till exempel visat att han kommer bli en enorm tillgång för Minnesota, i Milwaukee hör Mattias Ekholm till de bästa och i Providence jublar alla över hur fint unge keepern Niklas Svedberg ­lirat under säsongsupptakten.

AHL är grejen nu

Själv får jag se både färdiga stjärnor och framtidshopp från hemlandet här i pittoreska Maine, sprakande av höstfärger, i natt.

I Phoenix Coytes-affilerade hemmalaget Portland Pirates ingår Oliver Ekman-Larsson – en av de senaste Stanley Cup-slutspelets allra mest framstående backar – och David Rundblad, och hos gästerna från Binghamton, Ottawa Senators AHL-lag, återfinns sedan tidigare Mika Zibanejad, Jakob Silfverberg, Andre Pettersson, Fredrik Claesson och inte minst målvakten Robin Lehner.

Det ska bli fruktansvärt kul.

AHL är ju grejen nu.

ARTIKELN HANDLAR OM