Stålmannen

Sundins makalösa rekord: bara 20 missade matcher på elva säsonger

HOCKEY

TORONTO

Mats Sundin har inte missat en enda match under hela NHL-säsongen.

Och sedan han kom till NHL 1990 har han bara missat rekordlåga 20 matcher totalt.

– Bra mat, mycket sömn och så en jäkla tur, säger Stålmannen Sundin timmarna innan nedsläpp i måndagsnattens tredje match mot Ottawa.

Foto: AP
EN ÄRRAD NHL-KÄMPE Mats Sundin tackar sällan nej till en NHL-match på grund av skada eller sjukdom. På elva säsonger har han bara missat 20 (!) matcher. På bilden efter en skada i vintras, där Sudden tvingades sy en massa stygn i ansiktet.

Men Sudden får akta sig för lagkompisen och backen Bryan McCabe.

Det var McCabe som gav Sudden det sår han fortfarande bär på näsan, efter suddenmålet i första matchen mot Ottawa.

Puckbit satt kvar i pannbenet...

Unge McCabe blev så glad över sin första slutspelsseger någonsin, att han kastade sig i famnen på Sudden med en hög klubba som normalt skulle gett två minuter i utvisningsbåset.

– Ja, och tidigare under säsongen träffade han mig med ett slagskott mitt i pannan, säger Sudden och tar sig för ärret.

– Doktorn höll på och skrapade innan han sydde ihop det och berättade sedan att en liten bit av pucken hade suttit kvar i pannbenet.

Hur kommer det sig att du så sällan är sjuk eller skadad?

– Mycket tur och sedan går jag ju inte ner i hörnen så mycket och stökar. Plus att det gäller att sköta sig.

Har du inte haft minsta feber eller maginfluensa på de dryga tio år du spelat här?

– Jo, en gång skulle vi spela en match mot Colorado i Denver och då hade jag 40 graders feber då jag kom ner till hallen. Då var det bara att åka tillbaka till hotellet och lägga sig. Annars är jag sällan förkyld. Däremot har det hänt några gånger att jag blivit förkyld då säsongen är över. Då är det som om alla spänningar släpper och då blir man sjuk.

Skador, då?

– Den allvarligaste fick jag i fjol, då jag fick ett skott i foten och ett ben gick av. Då var jag borta i tre veckor. Axlarna har åkt ur led några gånger och jag har fått ledbanden i knäna uttänjda.

Han är både lång och stark

Sundin skulle inte platsa i Svenska Spels reklamfilm och ärrigaste NHL-svensk genom tiderna, den där Tomas Sandström och Mikael Renberg står och bräcker varandra i hissen, innan dörrarna öppnas och Börje Salming kliver in.

Visst har blodet runnit även i Suddens ansikte, men de tillfällena har varit sällsynta. Med sina 196 centimeter brukar han flyta med huvudet ovanför de andra spelarna och med sina 106 kilo är det sällan han som tar värsta smällen vid en kollision.

Sedan 1990 har han spelat 848 NHL-matcher av 868 möjliga, plus 80 slutspelsmatcher med den mot Ottawa i natt inräknad.

Tala om stålman.

De fem svenskarna som spelat flest matcher i NHL

Mats Wennerholm