Slogs – för att rädda Lemieux

Svenske succémålvakten: Några smällar fick jag in

HOCKEY

Johan Hedberg – inte bara matchhjälte.

Utan även slagskämpe i går natt.

– Washington var två killar på Lemieux. Orättvist. Jag fick in ett par smällar i alla fall, säger Johan Hedberg.

Foto: AP
TUFFINGEN HEDBERG Två Washingtonspelare gav sig på Lemieux – det fick succémålvakten Johan Hedberg att se rött. Han kastade sig in i fajten för att undsätta Pittsburghs stora stjärna.

Pittsburgh vann med 2–1 borta mot Washington i lördagsnatt. Det blev för mycket för hemmalaget, som tryckte på rejält mot Johan Hedberg i sista perioden. Vid slutsignalen spearade Washingtons Jeff Halpern Pittsburghs Ian Moran och ett bråk av modell större var i gång.

Domaren sade åt Johan Hedberg att stanna kvar i målet, men Hedberg lyssnade inte.

– Washington var ju sex man på isen. Både Trevor Linden och Adam Oates slogs med Lemieux. Självklart ställde jag upp för mina lagkamrater och helt chanslös var jag inte. Några smällar fick jag in, säger Johan Hedberg.

Mario Lemieux blev också bekymrad när han såg att Hedberg la sig i bråket.

Lemieux försökte få bort svensken

– Jag försökte att få honom att åka därifrån, men det gick inte. Man ville ju inte att klubbens nya stjärna blev skadad, säger Lemieux.

Och om han kanske inte är bästa slagskämpen i slutspelet så är Johan Hedberg i alla fall en av de bästa målvakterna. Räddningsprocenten är 94,6 och snittet insläppta mål mycket goda 1,39. Bara Torontos Curtis Joseph kan matcha Hedbergs siffror.

– Vi har ett utmärkt försvar och allt bara flyter på, säger Hedberg.

I kväll spelas den sjätte matchen mellan Pittsburgh och Washington. Vinner Pittsburgh är laget klart för kvartsfinal mot Dominik Haseks Buffalo.

Hasek mot Hedberg, en duell att bita i för 27-åringen från Leksand.

Tomas Ros