Behövs du verkligen i Colorado, ”Foppa”?

Avalanche har vunnit fem av sex sedan svenskens skada

HOCKEY

Sedan Peter Forsberg blev skadad har Colorado vunnit fem av sex matcher i Stanley Cup-slutspelet.

Frågan alla ställer sig:

Behövs han?

- I ett kort perspektiv kan laget bli bättre utan honom, men i långa loppet kommer hans frånvaro att bli kännbar, säger tidigare norske förbundskaptenen Leif Boork.

Foto: MATS STRAND
När Peter Forsberg skadades trodde hockeyexperterna att Colorado Avalanche skulle förlora ordentligt i slagkraft. Men laget har spelat storartat och leder Stanley Cup-finalserien mot New Jersey. "Det är en styrka hos oss", säger Forsberg om lagets förmåga att klara spelarskador.

Utan Peter Forsberg är Colorado chanslöst - har det hetat. Men sedan "Foppa" blev skadad har laget övertygat. Mot svårspelade St Louis blev det 4-1 i matcher och i första finalen chockade Colorado regerande Stanley-Cup mästarna New Jersey.

5-0 var ren utklassning.

- Grabbarna gjorde en härlig match, även om siffrorna kanske var något i överkant. När vi hade 3-0 tror jag Jersey redan började att tänka på nästa fight, säger Peter Forsberg, som såg matchen från läktarplats hemma i Pepsi Center.

Sakic har tagit större ansvar

Avsaknaden av "Foppa" märks inte. I stället har Colorados lagkapten Joe Sakic tagit ett större ansvar ute på isen. 11 poäng (6 mål, 5 assist) på sex matcher imponerar.

- Han ser säkert sin chans att bli nummer ett. Ljuset kanske inte räcker till för två så stora spelare, säger Leif Boork.

Dessutom har Peter Forsbergs ersättare i andrakedjan, okände Dan Hinote, klivit fram och blivit ett lyft för Chris Drury och Ville Nieminen.

Spelare som tidigare fått stå i skuggan av "Foppa".

- Jag är inte förvånad. Försvinner lagets största stjärna blir det en kick för spelarna som annars är anonyma, säger Leif Boork.

Och fortsätter:

- Det är som i fotboll. Blir en spelare utvisad kan laget till och med bli bättre. Det finns det otaliga exempel på. Men att spela en hel serie med en man mindre går inte, det är självklart.

"I slutändan lider laget oerhört"

Men hur länge håller Colorados flyt i sig?

Leif Boork tror att laget i slutändan kommer att lida oerhört av att Peter Forsberg är skadad.

- I det långa loppet kommer det givetvis att märkas att en av världens bästa spelare är borta. Det är ingen tvekan om det, "Foppa" behövs, säger Leif Boork.

Frågan är när verkligheten hinner ikapp Colorado? På papperet är New Jersey det starkaste laget och i Peter Forsbergs frånvaro är laget storfavorit.

- Ja, dom får bära favoritskapet, inte minst med tanke på att dom vann i fjol. Men vi ska ge dom en tuff match, säger Peter Forsberg.

Behövs du?

- (skratt) Jag vet inte, men så här har det varit hela säsongen. När nån har blivit skadad har andra klivit fram. Det är en styrka hos oss.

Peter Forsberg tränar som bäst för en comeback. Han hoppas kunna spela i finalserien.

- Hoppet är det sista som överger en. Men det ser inte så ljust ut, skadan tar tid att läka, säger Peter Forsberg.

I natt spelas den andra Stanley Cup-finalen.

Colorados facit utan Forsberg

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM