Sundin på väg in i 10-miljoner$klubben

Mannen bakom drömkontraktet: Mats sitter i en mycket bra sits

HOCKEY

Torontos svenske lagkapten Mats Sundin förhandlar just nu om ett nytt drömkontrakt.

Årslön nästa säsong: runt 110 miljoner kronor.

- Där någonstans kommer vi att hamna, säger Claes Elefalk på IMG.

Foto: MATS STRAND
RIK MEDLEM Mats Sundin väntas bli den bäst betalde svensken i NHL nästa säsong. Han förhandlar just nu om ett kontrakt värt 110 miljoner om året. Det skulle ta honom förbi Peter Forsberg i den svenska lönetoppen. Torontokaptenen blir också medlem i den exklusiva tiomiljonersklubben.

Toronto och IMG har haft de första kontakterna och det står redan klart: klubben är nästan beredd att betala vad som helst för att behålla sin lagkapten nästa säsong.

- Mats sitter i en mycket bra sits. Efter jul har han varit bättre än någonsin. Sånt är naturligtvis bra i en förhandling. Det märks att klubben vill ha honom kvar, säger Claes Elefalk.

Inom en snar framtid kommer han att åka över till Nordamerika. Tillsammans med Mats Sundins amerikanske agent Mike Barnett kommer de att föra kontraktsförhandlingen med Toronto.

Ett kontrakt som kommer att göra svensken till en av världens bäst betalda ishockeyspelare. Nästa säsong väntas Mats Sundin tillhöra tiomiljonerdollar-klubben - en exklusiv klubb, där bara Peter Forsberg, Colorado, och Paul Karyia, Anaheim, platsar just nu.

- I sommar lär det tillkomma ett par och Mats tillhör den skaran. Han kommer att få en rejäl löneförhöjning, säger Elefalk.

Elefalk: Mats trivs bra i Toronto

Den svenske kaptenen har spelat ut sitt gamla treårskontrakt med Toronto, ett kontrakt som gav honom 7,5 miljoner dollar per säsong (drygt 80 miljoner svenska kronor).

- Mats trivs bra i Toronto och han vill gärna skriva ett långt kontrakt, vilket gör att han kanske avslutar sin karriär där. Men vi vet inte riktigt hur klubben resonerar än.

110 miljoner kronor om året

Nästa år fyller Mats Sundin 31 år och då blir han free agent med rätt att gå till vilken klubb han vill. Det gör att Toronto måste göra ett nytt flerårskontrakt för att vara säker på att svensken stannar.

Och så kommer det förmodligen att bli.

Det spekuleras i ett treårskontrakt och det skulle innebära att Mats Sundin kommer att tjäna runt 330 miljoner kronor på tre år.

- Vi får se, mer kan jag inte säga, säger Claes Elefalk.

Mats Sundin är inte ensam svensk lagkapten som kommer att få ett rejält lönelyft nästa säsong.

Ottawas Daniel Alfredsson förhandlar också om ett nytt kontrakt, liksom Vancouvers skyttekung Markus Näslund. I Markus fall handlar det om en förlängning.

Han har ett år kvar, men Vancouver vill göra klart med en fortsättning redan nu.

- Det är en trygghet för båda parter, säger Näslund.

50-60 miljoner kronor tippas hans nya årslön bli.

- Det handlar om ruskigt mycket pengar. Men nu är marknaden så här och då vill man ha betalt för det man gör.

Patrik Thornéus