Colorados vinst gav sjunde finalmatch

HOCKEY

STOCKHOLM

Ray Bourque har spelat fler NHL-matcher än någon annan utan att ha vunnit Stanley Cup.

Han trodde att chansen var förbi - igen. Men Colorado reste sig och tvingade med imponerande 4-0 på bortaplan fram en sjunde och avgörande final mot New Jersey.

På lördag väntar match nr 1 829 - den största i den 40-årige ishockeybackens 22-åriga NHL-karriär.

Foto: REUTERS
RENA VÄGGEN Patrick Roy stängde igen kassen och stoppade 24 skott.

- Matchen i dag var den största i min karriär och matchen på lördag kommer att bli den största. Det blir inte större än så här, konstaterade Ray Bourque med ett lika tandlöst som stort flin efter Colorados överraskande kvittering.

Bourque spelade NHL-final med Boston redan 1988. Nu kunde han främst tacka en annan veteran för den stora segern. Målvakten Patrick Roy höll nollan för andra gången i finalserien, för fjärde gången detta slutspel och för 19:e gången under NHL-karriären.

Det var Roys blunder som bäddade för New Jerseys seger fram till 3-2 i matcher. Nu tog han alla 24 skott som Devils försökte göra till ett helvete för honom.

- Historien om vårt slutspel är historien om Patrick, konstaterade Colorados coach Bob Hartley.

- Han är en målvakt som ger motståndarna skrämselhicka.

Andra missen av New Jersey

Colorados seger innebär att Stanley Cup för första gången sedan 1994 går till en sjunde och avgörande final. Och för blott elfte gången genom tiderna.

Mästarlaget New Jersey missade för andra året i rad chansen att säkra segern hemma i Continental Airlines Arena. Förra året var det Dallas som höll liv i finalen genom att vinna borta innan Devils vann sjätte matchen i Dallas.

Förutom Roy spelade Ray Bourques kedjekompis Adam Foote en stor roll i sjätte matchen. Han gjorde själv det första målet i den första perioden som dominerades totalt av New Jersey. Och sedan passade Foote till dom två följande målen.

Roy räddade Colorado

Patrick Roy höll Colorado kvar i matchen och när i stället Ville Nieminen gjorde 2-0 till Colorado och Devils fick ett mål bortdömt i början av andra perioden blev uppförsbacken för lång och brant för New Jersey. Chris Drury och Alex Tanguay gjorde Colorados övriga mål.

Colorado har fördel av hemmaplan i den avgörande matchen natten mot söndag svensk tid.

Och på läktaren i Pepsi Center sitter då Colorados största stjärna Peter Forsberg och vet inte om han ska skratta eller gråta. Blir han mästare så blir han det i kavaj. Sviterna efter den bortopererade mjälten tillåter inte spel.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM