Äntligen!

I natt blev Lidström utsedd till bäste backen i hela NHL

HOCKEY

TORONTO

Efter tre nomineringar och lika många besvikelser var det äntligen dags.

För Nicklas Lidström, 31.

I natt utsågs han till årets bäste back i NHL.

Foto: AP
Nicklas Lidström tar emot priset som NHL:s bäste back.

– Det var tur att omröstningen gjordes före slutspelet. Hade den genomförts efter finalen hade jag inte haft en chans mot Ray Bourque, konstaterar Nicklas ödmjukt.

Sportbladet var enda svenska tidning på plats i Toronto när Lidström blev historisk. Ingen europeisk spelare har vunnit Norris Trophy före Lidström.

– Det gör det hela litet extra kul faktiskt, säger ”Lidas”.

Två Stanley Cup – ingen egen titel

Han är 31 år fyllda men har redan hunnit vinna Stanley Cup två gånger. Men de individuella utmärkelserna har låtit vänta på sig.

– När jag var nominerad 1998 hade jag en riktigt bra säsong bakom mig, vi vann ju Stanley Cup. Men de två senaste åren har varit mina bästa, tycker jag.

För tio år sedan blev Nicklas världsmästare med Tre Kronor i Finland. På hösten samma år stack han till Detroit – men att han skulle vara kvar i NHL 2001 trodde han inte ens själv.

– När jag åkte över räknade jag med att det skulle bli två, tre säsonger i NHL. Men det har blivit litet mer än så, konstaterar Nicklas leende.

När det gäller svenskens kvalitéter som ishockeyspelare finns det många experter som öser superlativer över Detroits assisterande lagkapten. Nicklas själv är mycket modest, men erkänner;

– Jag är nöjd med den kapacitet jag har kommit upp i. Men samtidigt känner jag att jag kan utvecklas ännu mer.

Flyttar du hem nästa år, Lidas?

Nästa vår går kontraktet med Detroit ut. Huruvida Nicklas återvänder hem eller fortsätter i NHL har han i dagsläget ingen aning om.

– Ingenting är bestämt, jag ska fundera en del över sommaren men det är långt kvar. Jag behöver inte ta något beslut förrän om drygt ett år.

...och här är alla pristagare i nattens NHL-gala i Toronto

Svenskar som fått NHL-priser

Lars-Ove Haraldsson