”Jag är nog rätt blyg”

...men nu är Nicklas Lidström bäst i NHL - och större än Salming

HOCKEY

VÄSTERÅS

Snuskigt rik, charmigt trevlig och dessutom utsedd till världens bäste ishockeyback.

Men Nicklas Lidström, 31, vill verka utan att synas.

Uppmärksamheten klarar han sig utan.

- Är nog rätt blyg av mig. Jag gillar att hålla en låg profil och är ingen person som håller låda i omklädningsrummet precis, säger han.

Foto: LARS ROSENGREN
LIDSTRÖM LIGGER LÅGT Säsongen är slut för Nicklas Lidström. Det blev ingen ny Stanley Cup-titel för honom och Detroit. Däremot utsågs Nicklas till NHL:s bäste back. Nu väntar semester och välförtjänt vila. I sommar tar han med hustrun och barnen på en bilsemester till Legoland i Danmark.

Han har vunnit VM och två Stanley Cup och i fredags morse, svensk tid, fick Detroit Red Wings Nicklas Lidström det yttersta beviset på sin storhet. Ingen europé har tidigare erövrat Norris Trophy - priset som NHL:s bäste försvarsspelare.

Inte förrän "Lidas" höjde bucklan i Toronto.

- Jag har nog inte förstått det än. Tänk vilka namn som tidigare har fått priset... Jag är fruktansvärt glad och stolt, säger han.

Nicklas Lidström har trofén undanstoppad i en röd, sliten Red Wings-väska när vi träffas.

Större än idolen

- Det är bara en kopia. Den stora bucklan förvaras i Hall of Fame och är ett vandringspris. I den får jag mitt namn inskrivet, det är allt, säger han.

I Canada Cup 1991 fick Nicklas Lidström sitt genombrott och en av dem som såg hans framtida potential var legenden Börje Salming. "Han kommer att bli någonting stort", förklarade han för några journalister och pekade på den blonda ynglingen.

Han fick rätt.

I dag är Nicklas Lidström större än sin idol. Salming vann aldrig Stanley Cup och han fick inte lyfta Norris Trophy.

- Börje var 17 säsonger i NHL. Dessutom var det han som banade väg för oss européer. Större än honom går inte att bli, säger Nicklas Lidström ödmjukt.

"Lidas" vill verka utan att synas. Han är en världsstjärna, som helst håller sig i bakgrunden - som hyllar laget i stället för sig själv och som aldrig sticker ut hakan.

- Jag har alltid hållit mig i bakgrunden och trivs med det. Det finns så många stjärnor i Detroit att man lätt kan gömma sig, säger Nicklas Lidström.

18 utvisningsminuter på 82 matcher och du är back. Du borde skämmas!?

- Ja, kanske" Många har sagt att jag borde bli aggressivare, men det går inte. Jag spelar som jag alltid gjort.

Har du tappat fattningen någon gång?

- Det har hänt, jag tror det var för fem-sex år sedan och vi mötte Washington. Dom låg under och i sista bytet satte dom in alla sina tuffingar och deras avsikt var att skrämma oss. Jag och en kille som heter Mark Tinordi rök ihop. Då kastade jag handskarna, men jag tror han vann på poäng.

Vem umgås du mest med av lagkamraterna?

- Fedorov, han och jag lever som i ett äktenskap. I sex-sju år har vi bott tillsammans på bortamatcherna och trivs verkligen ihop. Vi har samma rutiner, gillar samma tv-program och kan prata om allt.

Planet skakade och störtdök

Men är ryssar inte lite svåra?

- Det sägs så, men Fedorov är mer som en amerikan. Han bor året om i Detroit och har till och med amerikanskt pass.

I vintras var ni i laget inblandade i en otäck flygincident.

- Ja, det var inte kul. Jag satt längst bak, intill motorn, och plötsligt hörde jag hur den tappade i varv. Planet började skaka våldsamt och vi störtdök. Trodde att nu var det dags" Men vi kunde nödlanda säkert på en flygplats i Sacramento.

Hur är det att flyga nu?

- Första gångerna efteråt var man lite skakis, men nu har det gått över.

Du tjänar närmare 80 miljoner kronor per säsong, lever du ett lyxliv?

- Nej, det tycker jag inte. I bland kan jag unna mig saker, men jag kastar inte pengar omkring mig. Är nog rätt ekonomiskt lagd.

Vad är lyx för dig?

- Att kunna ha två bilar hemma, till exempel.

Ditt kontrakt med Detroit går ut nästa år, tänker du flytta hem?

- Klubben har redan varit på mig och velat förlänga kontraktet, men jag har bett dom vänta. Som det känns nu vill jag avsluta karriären hemma i elitserien, men om det redan blir nästa år vet jag inte. Det där är ett beslut som vi måste ta inom familjen.

Men Västerås har inget elitserielag längre.

- Nej, och det är ett stort bekymmer. Jag vet inte om jag skulle klara av att spela för någon annan klubb här hemma. Men dom är ju i division 1, så man vet aldrig.

Vad ska du göra i sommar?

- Ska umgås med min fru och mina barn. Vi ska bland annat åka på en bilsemester till Legoland i Danmark.

Din fru Annika fick giftstruma i våras, hur mår hon nu?

- Hon är på bättringsvägen. Behandlingen verkar ha fungerat bra.

Intervjun är över. Nicklas Lidström packar ner Norris Trophy i sin väska, tar i hand och undrar om det var någonting mer.

Sedan går han iväg ensam. Bortsett från en lite kille som känner igen honom tar ingen notis om att världens bäste försvarsspelare går på gatan.

Nicklas Lidström vill verka - utan att synas.

Tjänar 77 miljoner/år

Patrik Thornéus