Renberg klar för Toronto

Tackade ja till kontrakt i natt - blir klubbkamrat med Sudden

HOCKEY

Mikael Renberg lämnar Luleå Hockey.

I ett pressmeddelande bekräftar Toronto att klubben skrivit ett flerårskontrakt med svensken.

- Vi är mycket nöjda över att ha fått honom, säger Bill Watters, assisterande general manager i klubben.

Foto: Mats Strand
I natt kom beskedet. Mikael Renberg går till Toronto Maple Leafs.

Turerna har varit många. Så sent som i går skrev lokaltidningarna i Luleå att Mikael Renberg kommer att stanna i klubben. Klubbdirektören Anders Sundqvist sade att det var till "99 procent klart" att 29-åringen spelar i elitserien nästa säsong.

Men så blir det inte.

I natt, svensk tid, offentliggjorde Toronto affären. Klubben köpte rättigheterna till Mikael Renberg från Phoenix. I utbyte fick klubben Torontos ryske forward Sergei Berezin.

Sa ja till ett flerårskontrakt

"Renberg har accepterat ett flerårskontrakt. Några detaljer ger vi inte nu, i enlighet med klubbens policy", skrev Toronto i sitt pressmeddelande.

- När man får en världsklassspelare som Renberg, som redan är uttagen i det svenska OS-laget vet man att han håller hög klass även i NHL, så vi är mycket nöjda, säger Bill Watters till Canadian Press.

Mikael Renberg flyttade hem inför förra säsongen på grund av familjeskäl.

- Har haft abstinens. Jag har inte ens kunnat se NHL på tv, berättade han för en tid sedan i en intervju med Sportbladet.

Mikael Renberg har ändå tvekat, men när Toronto erbjöd honom att spela med Mats Sundin i förstakedjan kunde han inte tacka nej.

- På måndag håller vi en presskonferens. I övrigt kan jag inte säga någonting nu, säger Mikael Renbergs svenske agent Dan Lundström.

Renberg har tidigare gjort sju säsonger i NHL och spelat för Philadelphia, Tampa Bay och Phoenix.

För Luleå Hockey blir Mikael Renbergs flytt kännbar. 29-åringens sena beslut gör att spelarmarknaden i stort sett redan är tömd.

När Mikael Renberg kom till Luleå skrev han på ett femårskontrakt - ett kontrakt som han väljer att bryta redan efter ett år. Sportbladet har sökt det blivande Toronto-proffset för en kommentar, utan att lyckas. I går firade han midsommar i Piteå skärgård.

Fakta Toronto

Patrik Thornéus