Stjärnfallet

Elitseriens hetaste till NHL - luckorna fylls inte

HOCKEY

Europa håller på att tömmas på hockeystjärnor.

Med en vecka kvar till dagen D för övergångar till NHL, har sju svenska stjärnor lämnat elitserien.

Bara en har kommit tillbaka.

Renberg, Tellqvist och Huselius - alla på väg över atlanten.

Det är skrämmande siffror och även om den här processen pågått flera år, har den blivit ännu värre efter NHL:s expansion till 30 lag.

Spelarna räcker inte till i elitserien och vi är på väg mot ännu en vinter som kommer domineras av två lag - Djurgården och Färjestad.

Där finns både kunnande och pengar, som gör att de klarar att fylla på förråden. Med rätt spelare dessutom.

Men jag skulle inte vara marknadsförare för den kommande elitserien.

Ingen fyller luckorna

Alla spelare som var hetast i vintras sticker till NHL. Mikael Renberg i Luleå, Kristian Huselius i Frölunda och Christian Berglund i Färjestad.

Det är tunga förluster. Renberg med sin pondus och stjärnstatus, Huselius med sitt artisteri och Berglund med sin osvenska och utmanande stil. Lika rapp i käften som på isen.

Det finns inga som fyller de luckorna.

Och nästa generations stjärnor sticker innan de ens hunnit etablera sig i elitserien.

Frölundas 18-årige talang Fredrik Sjöström gick först av alla svenskar i årets draft (som elva) och väljer juniorhockey i Kanada i stället för att försöka ta en plats i Frölunda.

Nu undrar man om nästa förutspådda svenskstjärna - Leksands 16-årige Robert Nilsson - ens hinner spela i elitserien.

Det är förbannat trist att det ska behöva vara så.

Totalt sju spelare har lämnat elitserien för NHL och det blir nio om vi räknar in Fredrik Olausson och Andreas Johansson, som sticker tillbaka till Nordamerika efter ett år i schweiziska Bern.

Förhoppningen var annars att vi skulle få se åtminstone Olausson i Färjestad i vinter.

Men NHL suger åt sig allt och alla.

TPS Åbos poängkung Tony Virta hann bara landa i Färjestad innan han flög vidare till NHL och Minnesota - utan att ha spelat en match i Karlstad.

Tjeckiska ligans två största stjärnor sticker också till NHL. Robert Reichel, som stack hem till Tjeckien igen som etablerad NHL-stjärna, går till Toronto och Jiri Dopita - ansedd som bästa spelaren utanför NHL i vintras - tar chansen i Philadelphia.

Samtidigt finns en klar tendens att NHL är på väg att ta över det stora hockeyintresset även i Europa. Folk börjar bli mer intresserade av NHL än av de inhemska ligorna.

På senare år har Canal+ börjat sända NHL-hockey direkt och juni månad har aldrig haft så många morgontrötta svenska hockeyfans, som vakat framför tv:n under Stanley Cup-finalerna på nätterna.

På internet finns massor av information att tillgå och vi tidningar skriver mer än någonsin om NHL. Världen har krympt med de minskade elektroniska avstånden.

Och något säger mig att Toronto - som nu har sex NHL-svenskar om vi räknar in Mikael Håkansson i farmarlaget S:t Johns - kommer att vara hetare än många elitserielag i vinter.

Tellqvist blir andremålvakt

Speciellt som veteranmålvakten Glenn Healy nu offentligt deklarerat att det är slutspelat, vilket gör att Mikael Tellqvist troligen går rakt in som andremålvakt bakom Curtis Joseph.

Och egentligen är det helt naturligt att det blir så.

Här i Europa har det bollats med idéer och pratats om europaligor både på längden och tvären. Men det händer ingenting.

Hockey-VM i Tyskland visade vilken jättemarknad som finns i Europa och jag är säker på att NHL sneglar hitåt, nu då det knappast går att expandera mer i Nordamerika.

Den dagen kommer då NHL tar klivet över Atlanten och startar en Europadivision.

Först då har vi en chans att behålla de europeiska stjärnorna på hemmaplan.

Här är alla som åker till Nordamerika

...och de här är också på väg

...men bara en flyttar hem

De här byter klubb i NHL

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM