Han är värd varje krona

Alla drömlöner är resultatet av spelarnas fackliga kamp

HOCKEY

MONACO

Det passar ganska bra att sitta här i Monaco och skriva om en svensk idrottsstjärna som just tecknat det största kontraktet i svensk idrottshistoria.

De motsvarande 585 miljoner kronor som Mats Sundin kommer att tjäna de närmaste sex åren, är nog för att få även en monegask att spärra upp ögonen.

Över en halv miljard - det är groteska pengar.

Men är någon värd det så är det Mats Sundin.

Mats Sundins nya rekordkontrakt är på sex år och ger totalt 52,5 miljoner dollar.

Amerikanska dollar, som står i en kurs kring elva svenska kronor.

Jag erkänner att jag själv häpnar över de enorma summor som NHL-klubbarna lägger ut på sina stjärnor.

Men å andra sidan unnar jag dem varenda krona.

Man får inte glömma att det är resultatet av en facklig kamp, där spelarna på 50-talet gjorde uppror mot NHL-klubbarnas låglönepolitik.

Ägarna drog in all vinst och spelarna behandlades ofta hänsynslöst.

Bra pensionssystem

Idag är spelarfacket NHLPA idrottsvärldens mäktigaste fackförening.

Det går inte att arrangera ett VM eller ett OS med alla proffs på plats, utan godkännande från NHLPA.

Spelarfacket har också ett väl fungerande pensionssystem som tar hand även om de spelare som inte är så framgångsrika som Mats Sundin eller Peter Forsberg.

Fotbollen är inte i närheten av det inflytande som NHLPA har.

Där rör sig rekordsummorna mellan klubbarna och det är bara de absolut största fotbollsstjärnorna som kan konkurrera med de bästa NHL-spelarna lönemässigt.

Som när Zinedine Zidane nyligen kostade Real Madrid 715 miljoner i övergångssumma från Juventus.

Det skulle aldrig NHLPA tillåta.

I NHL måste är övergångssummor förbjudna, även om det kan tillåtas kontantersättning i stora bytesaffärer. Som när Eric Lindros gick till Philadelphia eller när Jaromir Jagr nyligen gick från Pittsburgh till Washington.

Men det är aldrig några jättesummor.

Grundtanken i NHL är att det inte ska gå att köpa sig framgång, vilket naturligtvis går helt emot de fantasisummor som förekommit de senaste veckorna. Men det hör mer ihop med regeln att alla spelare som fyllt 31 blir fria att gå vart de vill, ett krav som NHLPA drivit igenom.

Den här säsongen var det extremt många stjärnor som fyllde 31 år.

Det gör Mats Sundin nästa år och Torontos val var att behålla honom i ett år till och låta honom gå, eller att skriva ett långtidskontrakt.

Man valde det senare.

Svenska Toronto

Mats Sundin kommer därmed att bli en av Torontos mest långlivade lagkaptener i historien. Dessutom såg coachen/general managern (en ovanlig kombination numera) Pat Quinn till att göra Toronto till en svenskkoloni innan förhandlingarna började på allvar med Sudden.

Toronto är idag NHL:s mesta svensklubb genom tiderna.

Fem svenskar kommer garanterat att ha en ordinarie plats i truppen nästa säsong. Sudden, Jonas Höglund, Mikael Renberg, Mikael Tellqvist, Anders Eriksson och möjligen en sjätte svensk i Mikael Håkanson, som spelade i Torontos farmarlag förra säsongen.

Det är ett stycke svensk idrottshistoria.

Mats Wennerholm