”Det har gått till överdrift”

Syndabocken från OS tillbaka i vardagen i NHL

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
TYCKER KRITIKEN ÄR ORÄTTVIS Tommy Salo är tillbaka i Edmonton efter OS-fiaskot i Salt Lake City. I morgon startar NHL om och Salo ser fram emot att spela seriematcher igen.
HOCKEY

I morgon natt omstartar NHL efter OS.

Tommy Salo är tillbaka i Edmonton - revanschsugen, men bitter på häxjakten i Sverige.

- Det har gått till överdrift, säger han till Sportbladet.

Det har gått sex dagar sedan tidernas hockeyskräll utspelade sig i Salt Lake City.

Vitryssland slog Tre Kronor med 4-3.

Stor syndabock blev målvakten Tommy Salo, som tappade in Vitrysslands segermål någon minut före slutsignalen.

Sedan dess har han idiotförklarats i alla möjliga forum.

Helt rätt tycker en del.

Orättvisst tycker Tommy Salo.

- Små misstag händer alltid i idrott. Och jag tar helt klart på mig det där målet. Men att vi förlorade vara inte bara mitt fel. Vi förlorade som ett lag. Men med lite distans till turneringen så måste jag säga att vi inte gjorde bort oss. Vi spelade riktigt bra i gruppspelet, men sedan låste sig allt mot Vitryssland, säger Tommy Salo.

Han har fått många samtal från släkt och vänner som berättat hur lynchstämningen spridit sig i Sverige.

- Konstigt att allt kan gå så snabbt. Ena dagen är jag hjälte och andra dagen är jag ett fiasko. Fast allt det där har jag inte brytt mig om, säger Tommy Salo bittert.

Han har just avslutat träning med Edmonton.

"En hård strid"

I stället för att köra på is har han fått semester från hockeyutrustningen och valt att nyttja motionscykeln i Edmontons trä-ningscenter.

- Ska bli skönt att NHL kör igång igen. Det kommer att bli en hård strid om de sista platserna, men förhoppningsvis kan vi ta en slutspelsplats, säger Tommy Salo.

Edmonton spelar i NHL:s Western conference. Fem lag slåss om de tre sista slutspelsplatserna. Los Angeles, Edmonton och Vancouver är i Stanley Cup i dag. Men strax bakom jagar Phoenix och meriterade Dallas.

- Vi åker snart på en tio dagar lång roadtrip. Får vi några poäng med oss därifrån så ska det nog gå bra, säger Tommy Salo.

I Eastern conference är det inte lika jämnt som i Western. Washington, Buffalo och Pittsburgh är på väg att bli avsågade och kampen om de två sista platserna kommer troligtvis att stå mellan New Jersey, New York Rangers och Montreal.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM