”Jag känner på mig vad Foppa planerar”

Nicklas Lidströms uppdrag: Plocka ner Peter Forsberg

HOCKEY

Detroit mot Colorado.

Nicklas Lidström mot Peter Forsberg.

- Har "Foppa" en bra dag går det inte att stoppa honom, säger Detroits svenske backstjärna.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Ärkerivalerna möts - igen. Ända sedan före detta Colorado-tuffingen Claude Lemieux crosscheckade Detroits Kris Draper fult bakifrån 1996 har matcherna mellan de båda NHL-giganterna varit stenhårda, näst intill brutala.

I huvudrollerna i semifinalserien återfinns två svenskar, Peter Forsberg och Nicklas Lidström.

"Blir tufft att ta hand om honom"

Båda har dominerande roller. Forsberg har gjort flest poäng i slutspelet, har bäst plus/minus-statistik och har på egen hand avgjort tre slutspelsmatcher. Lidström har mest istid av alla i slutspelet, över 30 minuter per match.

Två svenska stjärnspelare i det som kallas den moraliska finalen i Nordamerika.

Lidström har som vanligt till uppgift att neutralisera motståndarens bästa anfallsvapen. I kväll klockan 21.00 är det Peter Forsberg som är hans värsta fiende.

- Jag är en av de som kommer matchas hårt mot "Foppa". Just nu har han spelat väldigt bra och det blir en tuff uppgift att ta hand om honom, säger Lidström.

"Får inte ge Foppa tid med pucken"

Just en backtyp med Lidströms spelstil är mardrömmen för Peter Forsberg. Lidström är skridskoskicklig och oerhört följsam. Därmed kan inte Forsberg glida förbi Lidström lika enkelt som han kan med andra backar.

- Jag trivs faktiskt mot "Foppa". Ibland känns det som att jag känner på mig vad han planerar att göra med pucken. Ska man stoppa "Foppa" så ska man inte ge honom någon tid. Direkt när han har fått pucken så måste man vara på honom, säger Nicklas Lidström.

Har vilat i en vecka

Detroit har vilat en hel vecka - Colorado blev klart för semifinal så sent som i torsdags.

Fördel eller nackdel?

- Jag tror att vi kan vara lite ringrostiga i första perioden. Men i stort sett är det nog bara positivt att vi fått vila lite, säger Nicklas Lidström.

Duellerna

Tomas Ros