Mats Sundin ska frälsa Toronto

Lagkaptenen tillbaka: Med en hand avhuggen och en bruten skulle han vara farlig

HOCKEY

Mats Sundin behövde en månad för att läka sin skadade handled.

Nu behöver Toronto svensken i storform mot Carolina - och det omgående.

- Jag kände mig lite ringrostig i går, men förhoppningsvis blir det bättre, säger Sundin själv om comebacken.

Foto: ap
Mats Sundin missade nästan en hel månad av slutspelet. När han gjorde comeback blev det en mjukstart, men i natt lär det bli betydligt mer istid för svensken.

Mats Sundin fick se sitt Toronto kämpa sig vidare från kvartsfinalen mot Ottawa i sju stenhårda matcher.

Torontos lagkapten skadade handleden i åttondelsfinalen mot New York Islanders och kunde inte spela - precis som en handfull andra nyckelspelare i laget.

Tillbaka mot Carolina

Men i semifinal två mot Carolina (förlust för Toronto med 2-1) var Sundin tillbaka på isen.

Och trots att coachen Pat Quinn valde den säkra vägen och matchade svensken sparsamt, han fick bara 17 minuters istid och höll större delen av matchen till i fjärdekedjan, var Mats Sundin tongivande i sitt lag. Han hade flera farliga målchanser och spelade fram Alyn McCauley som sköt matchen till övertid.

Domi: Sundin måste spelar mer

- Sundin måste spela mer - och han kommer att spela mer. Mats kommer helt klart att innebära en stor skillnad för oss. Han är redo och vi litar på honom, säger Torontos tuffing Tie Domi om lagkaptenens återkomst.

- Att hoppa in i hetluften och spela fram målet som utjämnade matchen är inget som någon kunde kräva av honom. Han har funnits där för oss hela säsongen och att han kom tillbaka och spelade så bra är en enorm bonus för oss, säger backen Bryan McCabe.

Angenäma problem för Quinn

Men Sundins återkomst innebär även problem för Toronto. Mindre namnkunniga spelare har vuxit i kaptenens frånvaro och laget har visat oerhörd moral. Frågan är vilken formation Pat Quinn ska slå sönder för att få in Sundin på isen? Mycket talar för att det blir den framgångsrika förstakedjan med McCauley, Gary Roberts och Jonas Höglund. Trion har gjort 16 av Torontos 41 mål i slutspelet.

- Vi försöker att skapa ett lag som kan åstadkomma något, då får man ibland flytta runt folk. Man kan inte ha något skrivet i sten om något ännu bättre dyker upp, säger Quinn.

Vilken roll Sundin än får lär succélaget Carolina vara redo för hans återkomst.

- Sätter man in en av ligans fem bästa spelare får spelet en dimension som vilket lag som helst skulle vilja ha, säger Carolinas Jeff O´Neill.

- Även om Sundin hade en hand avhuggen och den andra bruten skulle han vara en farlig spelare.

Hetaste viljan avgör

Men i Stanley Cup handlar mycket till slut om ren vilja - något som Mats Sundin är väl medveten om.

- Slutspelet är strid och handlar om vem som vill vinna mest. Det spelar ingen roll vilka vi har i laguppställningen, vi måste se till att vilja vinna lite mer än Carolina, säger han.

aftonbladet.se-AP

ARTIKELN HANDLAR OM