Aj, aj, Toronto - inte en skada till

Mogilny senaste offret i Stanley Cup: Vi är nog laget med nio liv

HOCKEY

Toronto Maple Leafs lär ha en uppgörelse med hockeygudarna.

Hur ska fansen annars tolka att laget överlevt en lång vårsäsong med svåra skador - och fortfarande har chansen att vinna Stanley Cup?

- Vi är nog laget med nio liv, säger svensken Jonas Höglund.

Foto: REUTERS
HÄR LEDS MÅLKUNGEN UT Alexander Mogilny ådrog sig en huvudskada i senaste matchen - och därmed har Toronto drabbats av ytterligare en skada i Stanley Cup.

Det dröjer inte många sekunder innan Jonas Höglund konstaterar:

- Jag har aldrig varit med om en liknande säsong, aldrig spelat i ett NHL-lag som haft så mycket problem som vi i år. Men nu har vi äntligen fullt lag. Eller i alla fall nästan...

Det är 35 år sedan Toronto vann Stanley Cup. Det svider i hockeysjälen i staden, där Hall of Fame har en naturlig placering.

Hysteriskt intresse

När laget slog ut New York Islander och Ottawa dansade folk på gatorna i centrala Toronto. Hockeyintresset är ju nästan ofattbart stort.

- ALLA följer laget. Man undrar ju hur stan ska reagera om vi skulle gå hela vägen och vinna Stanley Cup, säger Höglund.

I så fall är det näst intill en bragd. Här intill ser du en långa lista med skador som laget drabbats av de senaste två månaderna.

Listan är sjukt lång.

- Det är ju inga dussinspelare heller, säger Jonas Höglund.

Där finns namn som Mats Sundin, Mikael Renberg, Darcy Tucker, Curtis Joseph, Dmitry Yushkevich...

...och senast att hamna på skadelistan är forwarden, Alexander Mogilny, som varit lagets effektivaste målskytt under slutspelet. Mogilny kunde inte träna i går och spelar troligtvis inte mot Carolina i den fjärde semifinalen i Toronto i natt.

Höjer moralen?

Men spelarna i Leafs är luttrade.

- Vi är ett motståndskraftigt gäng som verkar vara gjort av väldigt hård gummi. Allt bara studsar bort på oss, säger anfallaren Alyn McCauley.

Höglund utvecklar resonemanget:

- Skadorna har svetsat samman laget och det har vi nytta av nu, i dom jämna och tuffa semifinalerna mot Carolina.

Coachen på sjukhus

Som om det inte var nog med elände togs tränaren Pat Quinn in på sjukhus med smärtor i bröstet, precis före den tredje semifinalen i måndags. Quinn fick se matchen på tv, men var i går fortfarande kvar för observation.

Nu har ni väl bränt åtta liv. Orkar ni vända underläge 1-2 i matcher mot Carolina?

- Ja, det tror jag. Vi gjorde det mot Ottawa och kan göra det igen.

Fans och media i Toronto frågar sig alltså om det är så att Toronto Maple Leafs har en uppgörelse med någon av hockeygudarna.

Eller ödet.

- Ja, det verkar ju faktiskt så, säger Jonas Höglund och skrattar.

För nu är ju laget n ä s t a n skadefritt.

De som är skadade nu - och som är tillbaka

Renberg.

Thomas Tynander