Ett års uppehåll - och bättre än någonsin

Idrottsläkare: Mentala vilan viktigare än vi tror

HOCKEY

Hockeystjärnan Peter Forsberg kommer tillbaka efter nästan ett års uppehåll - och är bättre än någonsin.

Men det är ingen tillfällighet.

- Nej, inte alls. I dag pressas spelarna så hårt att en skada oftast bara är av godo, säger den kände idrottsläkaren Jan Ekstrand.

Foto: ap
STÖRST, BÄST... OCH UTVILAD Peter Forsberg gjorde rätt som tog ett sabbatsår, anser idrottsläkaren Jan Ekstrand. En skada verkar dock vara den enda möjligheten för en idrottsman att få vila.

Peter Forsberg är inte unik. Det finns otaliga exempel på idrottsmän och -kvinnor som blivit svårt skadade, gjort comeback efter lång konvalescens och blivit bättre än någonsin tidigare.

Jan Ekstrand är inte ett dugg förvånad.

- I folkmun heter det utbrändhet, och det kan givetvis även drabba idrottsmän. Många känner en mental stress, säger Jan Ekstrand.

Allt längre säsonger

I lagsporter som ishockey och fotboll blir säsongerna allt längre. Olika cuper, mästerskap och slutspel gör att de aktiva numera tävlar året om.

- Det handlar om pengar. Ju fler matcher, ju mer pengar. Men jag tror att vi har nått gränsen när det tuffa matchandet påverkar kvalitén och de aktivas hälsa, säger Jan Ekstrand.

Idrottarna behöver tid för återhämtning, men tid finns inte.

- I dagsläget är enda chansen att få det en skada. Klubbarna betalar miljoner i lön och som idrottsman kan du aldrig komma och säga att du är sliten. Det funkar inte. Istället kör man tills man stupar, säger Jan Ekstrand.

"Han behövde vila"

Peter Forsberg har varit borta i nästan ett år. En mjältoperation och fyra fotoperationer senare gjorde han comeback i slutspelet och det har blivit succé.

Experterna tror knappt sina ögon.

- Han behövde säkert vilan för att ladda batterierna. Framförallt mentalt, men samtidigt, i förlängningen, inverkar det också på den fysiska hälsan. Är man inte helt hundra drar man lättare på sig skador, säger Jan Ekstrand.

- Den mentala vilan är viktigare än vi tror. En sugen, hungrig spelare är alltid bättre än en som är trött och sliten, tillägger han.

Ekstrand tror att smärtgränsen är nådd och att det kommer att ske förändringar i framtiden.

Publiken vill se fräscha, duktiga spelare.

- Jag är övertygad om att det kommer att hända någonting, men det tar tid. Vi jobbar hårt med olika studier och det gäller att hitta hållbara argument som alla förstår.

Så Peter "Foppa" Forsbergs stora sorg när han meddelade att han tar ett uppehåll från ishockeyn var helt i onödan.

Både han själv och Colorado har tjänat på det.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM