Beckham och Zidane har mycket att lära av Forsberg

HOCKEY

Jag vet inte om det är en tröst eller bara pinsamt att det inte är de som tränat mest som dominerar.

Utan de som som slöat och softat bäst framför tv:n.

Några dagar före VM-invigningen så sitter de flesta och funderar på skadorna som kan avgöra vilka som vinner.

Stjärnorna knäar.

Stjärnorna orkar inte.

Rovdriften gör att de bara klarar av att göra ett halvhyfsat jobb när det är allvar. Men de dominerar...

Zidane och hans problem med låret känner alla till. Ännu fler känner till hans kamp mot klockan för att hinna bli frisk igen.

Beckham och hans problem med mellanfotsbenen känner minst lika många till. Och den som inte vet att han och Svennis varje dag går på ultraljud för att få pojken frisk i tid för Sverige har levt i en bergsgrotta den senaste månaden.

Ekonomernas språk gäller

Det är som om VM blivit ett mästerskap i att snabbt läka fotbollsspelares nerslitna kroppsdelar. Det som inte går att behandla med kortison är inte värt att skriva om. Den som inte har en skada som media kan ägna sig åt på heltid är inte värd att kallas stjärna. Något är sjukt i fotbollens rike och ve den som försöker vrida det rätt.

Så vida hon inte är ekonom, förstås. Det är det enda språk som fungerar.

Men förr eller senare kommer säkert en förändring. Kortsiktiga vinster styr visserligen oftast idrotten - liksom samhället och företagen - men vid en viss gräns så upphör rovdriften att vara lönsam.

Någon borde reagera över att NHL-slutspelet domineras av två spelare som haft långa speluppehåll.

Peter Forsberg har vilat i nästan ett år. Läkt sina skador. Jobbat tillbaka motivationen.

Resultat: 27 poäng och överlägsen ledning i slutspelets poängliga. Foppa dominerar så totalt att den gamla slitna rubriken Peter Den Store - Peter The Great - är lika vanlig i Nordamerika som våra klyschor om förslitningsskador hos Zidane och Beckham.

Steve Yzerman har bara spelat en match efter OS.

Nu är han Detroits viktigaste spelare med 16 poäng i slutspelet och han och Peter Forsberg är ju för tillfället inblandade i en sällsynt välspelad konferensfinal som ju alla vet är den moraliska och verkliga finalen. Segraren där är i praktiken Stanley Cup-vinnare även om alla kommer att försöka göra det till en drömfinal om det blir Toronto mot Colorado eller David mot Goliat om Detroit möter Carolina.

Danmark vann - utvilade

Två utvilade spelare dominerar. De orkar, de är sugna och de är så taggade att de vågar satsa det lilla extra som krävs i så här täta matcher.

Detroit och Colorado spelar nästan europeiskt med spel över hela isen. Inte bara in med puck och sen jaga utan mittfältsspel. Det är faktiskt mycket vackert och Foppa och Yzerman är smartast.

Foppa som vände bort Fredrik Olausson vid 1-0 och Yzerman som sköt ett ickeskott igenom Roys klubbhandske vid 1-1.

Och så Forsbergs segermål när han gled in och fick en drömpassning från Willsie. En enkel fint. En till och så ett maskerat skott istället för det snabba skott alla väntade.

Smartness från en utvilad och fräsch spelare.

En av få fräscha på isen där den mentala tröttheten är lika tydlig som den fysiska. Ibland undrar jag om det inte nästan alltid är fräscha utvilade spelare som avgör viktiga matcher.

Vid EM i fotboll i Sverige kom Danmark med mästerskapets enda h e l t utvilade lag. De vann.

Kanske kommer Beckham att vara bäst i VM. Just för att han vilat.

Och Fredrik Ljungbergs nobb till träningsmatcher hemma var säkert nödvändiga. Han kanske borde vilat även mot Japan...

ARTIKELN HANDLAR OM