”Största skrällen i NHL:s historia”

Ulf Samuelsson hyllar sina gamla lagkompisar i Carolina

1 av 2 | Foto: ap
Sudden på fall Mats Sundin gjorde Torontos mål men kunde inte hindra Carolina från att gå till Stanley Cup-final.
HOCKEY

Ulf Samuelsson, 38, spelade sju säsonger för Carolina Hurricanes, eller Hartford Whalers som laget hette då han spelade där.

I går morse satt Samuelsson och jublade framför teven när favoritlaget blev klart för final.

- Det här är den största skrällen i NHL:s historia, säger Samuelsson.

1984 kom Ulf Samuelsson till Hartford. Han blev snabbt publikfavorit. Kanske hade 180 utvisningsminuter per säsong något med saken att göra"

Trots att han såldes till Pittsburgh förblev Hartford/ Carolina laget i hans hjärta.

- Jag känner de flesta i ledningen och så spelar Ron Francis, min bästa NHL-kompis, fortfarande i laget. Jag brukar hälsa på grabbarna ibland. Då känns det som att man kommer hem, säger Ulf Samuelsson.

Några matcher på plats

Han har sett några av Carolinas slutspelsmatcher live, men i går fick han se dramatiken på tv i hemmet i Philadelphia, där han avslutade karriären.

Det var en dramatisk semifinalmatch som Samuelsson fick uppleva. Först i sudden death kunde Carolina avgöra. Det var sjätte gången i årets slutspel som Carolina vann just i sudden death.

- Det här är verkligen kusinen från landet som tagit sig till final. Jätteroligt. Jag ringde Ron Francis efter matchen och det var ett jäkla liv på honom och grabbarna, säger Samuelsson.

Vad är hemligheten bakom Carolinas framgångar?

- Disciplin och en bra defensiv. Carolina är kanske det bästa laget i power play och i ett slutspel är sånt otroligt viktigt. De gjorde bara tio mål i de sex matcherna mot Toronto och så få mål har ett vinnande lag i ett slutspel aldrig gjort. Det beskriver ganska bra Carolinas spelsätt, säger Samuelsson.

Har Carolina någon chans i finalen?

- Inte på pappret. Men de har fått en fanatisk hemmapublik som kan lyfta dem till framgångarna. Målvakterna måste storspela och så måste Francis fortsätta att slå millimeterpassningar i powerplay, säger Ulf Samuelsson.

Tomas Ros