Drogerna förstörde hans karriär - igen

"När jag kom hem bröt helvetet ut. Jag krökade i 3-4 dagar."

HOCKEY

Finske NHL-stjärnan Jere Karalahti har avstängts från spel i NHL i ett halvår.

Nu berättar han om livet med drogmissbruk och om straffet.

- När jag kom till Nashville bröt helvetet ut. Jag krökade i tre-fyra dagar i rad med folk på stan, säger Karalahti till finska tidningen Iltalehti.

DROGPROBLEM Karalahtis liv med alkohol och tyngre missbruk började redan 1997 då han åkte fast för narkotikabrott och fick tre månader villkorligt. Och i sommar var det dags igen.Foto : MARTTI KAINULAINEN

Theo Fleury har varit där. Likaså Pittsburghlegendaren Kevin Stevens.

Nu är det Nashvilles Jere Karalahti som hamnat i drogernas våld.

Karalahtis liv med alkohol och tyngre missbruk började redan 1997 då han spelade för IFK Helsingfors. Han åkte fast för narkotikabrott och fick tre månader villkorligt. Likaså fick Karalahti spelförbud av den finska ligan eftersom han ansågs vara en säkerhetsrisk på isen.

Ingen behandling

Men någon behandling fick han inte i Finland. Han hade heller inte så fått om samma sak hänt i Sverige och elitserien.

Men i NHL är det annorlunda. Där tar spelarfacket hand om sina medlemmar.

Drogberoende spelare behandlas i olika grader i NHL. I den första gradens vård får spelaren ingen bestraffning och i den andra graden stängs spelaren av utan lön. Tredje graden innebär att spelaren blir utan lön i sex månader och fjärde graden betyder avstängning i ett år, utan några garantier för att få återvända till rinken.

I Iltalehti berättar Karalahti om drogproblemen samt om avstängningen.

- Jag behandlades i början av juli på alkoholklinik i Las Vegas. Klarade av den fem veckor långa behandlingen utan några problem, säger Karalahti.

"Jag erkänner"

Men väl tillbaka i Nashville gick det sämre - avsevärt sämre.

- När jag kom hem bröt helvetet ut. Jag krökade i 3-4 dagar med folk på stan. Jag erkänner att jag haft en långvarigt problem. En finsk man måste få komma ut och lufta sig ibland. Jag tycker om att dricka vin till maten och ta några öl då och då, säger Karalahti.

Efter den episoden fick Karalahti en sex månader lång avstängning utan lön.

- Det blir ett långt år utan ishockey. Men min karriär fortsätter - jag vet inte bara var. Behandlingen är tuff. Det handlar om 5-6 möten varje dag med psykiatriker och läkare, säger han.

Nu tänker dock Karalahti åka till Finland och avbryta behandlingen.

- NHL är inte det enda stället där jag kan spela ishockey i framtiden. Om jag återvänder dit någon gång måste jag fortsätta med terapin. Visst har NHL bra löner, men pengarna är inte allt, säger Karalahti.

Andra NHL-stjärnor som har blivit behandlade av NHL:s drogprogram

Tomas Ros, Jarkko Päiväniemi