”Jag vill avsluta karriären i elitserien”

...men först ska Mats Sundin vinna Stanley Cup med Toronto

HOCKEY

Mats Sundin är tillbaka på isen.

Beredd på en ny lång och tuff NHL-säsong.

Målsättningen är att leda Toronto till Stanley Cup-titel.

Längre fram ser han även en öppning att återigen spela i elitserien.

- Och i så fall blir det Djurgåden. Något annat alternativ finns inte, säger Mats Sundin.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Lugn sommar Mats Sundin har precis avslutat sitt andra ispass för säsongen på Hovet i Stockholm. Han dyker upp i sin Mercedes E555 med V8-motor och värd runt en miljon kronor. Men det har varit en lugn sommar för Sudden. "Jag har Inte gjort så mycket faktiskt. Jag har villan i Roslagen och det blir mycket tid där. Sedan försöker jag spela ganska mycket golf."

Sportbladet träffar Mats Sundin i gamla Hovet i Stockholm. Han har kört sitt andra ispass för säsongen. Som träningskamrater har han som vanligt Michael Nylander, Mariusz Czerkawski, Mattias Norström, Mikael Tellqvist, Jimmie Ölvestad, Daniel Tjärnqvist och ytterligare NHL-proffs.

Sundin är ledigt klädd med ljus piketröja och bermuda-shorts. Han ser pigg ut och ler gärna sitt speciella Sundin-leende - både på isen och när han skriver autografer vid sidan om.

Andra ispasset, hur gick det?

- Det kändes faktiskt helt okej. Det första ispasset i måndags var tyngre, men nu kändes det bättre.

Ny målvakt i år

Du är 31 år nu. Blir det jobbigare med åren att komma igång på försäsongen?

- Faktiskt inte. Jag är nog ganska lättränad och behöver inte slita så mycket för att komma i form. Sedan kör jag mycket extra under off-season med löpning och sånt och det hjälper till en del.

Sundin åker till Toronto i första veckan av september. Han kommer till ett lag som blivit av med en av sina allra största stjärnor, målvakten Curtis Joseph.

- Visst är det ett avbräck. Men vi har fått Ed Belfour från Dallas som ersättare. Han har vunnit Stanley Cup och visat att han är en vinnare.

Besviken på lagledningen att de släppte Joseph?

- Nej, det kan jag inte vara. Han blev så kallad free agent och alla klubbarna kunde därmed bjuda på honom. Detroit vann slutligen dragkampen.

Det är 35 år sedan Toronto vann Stanley Cup. Vad talar för att de gör det kommande säsong?

- Tja" svårt att säga. Men vi var i semifinal i våras och nu vet alla i laget hur det är att vara med där framme. Rutin är nog otroligt viktigt när det handlar om Stanley Cup.

Hur många år till ska du spela i NHL?

- Jag har faktiskt hela fem år kvar på kontraktet. Det finns en klausul i det som gör att jag inte kan bli såld hur som helst. Troligtvis fortsättar jag alltså fem år till i Toronto. Förhoppningsvis får jag även vinna Stanley Cup med Toronto. Det är mitt stora mål just nu.

Inga projekt i Sverige - ännu

Peter Forsberg vill avsluta karriären i elitserien och Modo. Har du samma funderingar?

- Det skulle vara jätteroligt att få avsluta i elitserien. Och då finns det bara ett lag som gäller, Djurgården. Men så långt har jag inte tänkt. Nu är det bara Toronto och NHL som gäller.

Tillbaka till sommaren och Sverige. Vad har du haft för dig på semestern?

- Inte så mycket faktiskt. Jag har villan i Roslagen och det blir mycket tid där. Sedan försöker jag spela ganska mycket golf. Men i övrigt har det varit lugnt. Jag är ju faktiskt 31 år och orkar inte lika mycket nuförtiden.

När du inte kan spela hockey längre, vad gör du då?

- Ja" säg det. I dagsläget har jag inga projekt i Sverige som till exempelvis Peter Forsberg har. Men jag får väl skaffa mig det när karriären är över.

"En idrottskarriär får räcka"

Golfproffs, som Kenta Nilsson?

- Nej, det blir det inte. En idrottskarriär får räcka.

Mats Sundin tackar för pratstunden och lämnar Globen-området i sin nyinköpta Mercedes.

Han gillar lika mycket fräcka bilar som att göra sin speciella backhandsfint på isen. Och vill det sig väl får se backhandsfinten igen i Sverige.

Djurgården mot Modo.

Mats Sundin mot Peter Forsberg.

Tala om att det då återigen skulle bli fart i elitserien.

Så här laddar NHL-spelarna

Peter Forsberg

Peter Forsberg.

Tommy Salo

Markus Näslund

Johan Hedberg

Johan Hedberg.

Tomas Ros