- Det funkar inte med tjej och NHL...

"Marre" talar ut om klubbytet, dottern och uppbrottet från Izabella

HOCKEY

Mariusz Czerkawski - firad NHL-stjärna och skild från skådespelaren Izabella Scorupco.

Nu laddar han inför en ny NHL-säsong.

Men någon ny flickvän har han inte tid för.

- När man spelar i NHL finns det inget utrymme för sånt, säger han.

Foto: Sven-Olof Englund
nöjd singel NHL-stjärnan Mariusz Czerkawski är i Stockholm för att träffa sin dotter och ladda upp inför den kommande NHL-säsongen. För Sportbladet berättar han om skilsmässan från skådespelserskan Izabella Scorupco. "Iza blev trött på att vara hockeyänka och det var bäst att vi gick ifrån varandra. I dag är vi jättebra kompisar", säger han.

Ni kan väl storyn om Mariusz Czerkawski?

Som 19-åring flyttade han från Polen till Stockholm och blev förste polacken i elitserien.

Sedan träffade han Izabella Scorupco och de blev ett av Stockholms mest kända par.

Trivs i Stockholm

1994 blev han proffs i NHL och kommande säsong spelar han för Montreal med en årslön på 26 miljoner kronor.

Sportbladet träffade den 30-årige polacken i Gamla Stan.

Han pratade om allt från skilsmässan med Izabella, papparollen, somrarna i Polen och Stockholm och den kommande NHL-säsongen.

Du är ofta i Stockholm på somrarna. Varför?

- Jag trivdes jättebra när jag bodde här senast. Sedan så har jag ju min dotter Julia här och även en rad kompisar som Mats Sundin, Tomas Brolin och Fredrik Lindquist. Stockholm är som mitt andra hem.

- Titta bara här i Gamla Stan, vad allt är vackert. Det var länge sedan jag gick omkring här, men jag måste åka hit igen. Allt vatten runt stan gör att det blir en mysig inramning.

Hur ofta träffar du dottern?

- Det blir väl mest på somrarna. Men ibland kan hon komma och hälsa på mig på vintrarna. Men det är svårt när man spelar hockey hela tiden.

Hur känns det att träffa dottern så sällan?

- Visst är det tungt. Men det är inget jag kan göra åt. Jag vet att hon har det bra med Iza. Och när väl karriären är över kommer jag att kunna träffa Julia mer.

Brukar du följa med på Izabellas filminspelningar?

- Jo, det brukar jag. Har nyligen varit i Irland där Izabella spelade in sin senaste film. Det är ett bra tillfälle att träffa Julia.

Trist att vara hockeyänka

Varför skilde ni er?

- Det är inte lätt att hålla ihop en familj och förhållande när man spelar hockey. Det är resor, träningar och matcher hela tiden. Iza blev trött på att vara hockeyänka och det var bäst att vi gick ifrån varandra. I dag är vi jättebra kompisar. Det är jätteskönt.

Någon ny flickvän?

- Nej, det går inte att ha en stadig flickvän när man spelar i NHL. I alla fall så tror jag att det är svårt. Just nu passar det bra för mig att vara singel.

Tillbaka till hockeyn. Du blev såld från NY Islanders till Montreal i midsomras. Hur kändes det?

- Jag förstod att det var något på gång. Islanders ville nog sänka sina spelarlöner och då fick jag gå. Jag hade flera bra år i Islanders, men samtidigt känns flytten till Montreal helt ok. Jag behövde nytändning.

Att få spela i en hockeytokig stad som Montreal måste vara inspirerande?

- Visst blir det så. När jag blev såld ringde journalister från Montreal hela tiden, trots att det var mitt i natten i Polen där jag var för tillfället. I New York var det kanske två-tre journalister som följde matcherna. Sedan är trycket och intresset i Montreal härligt. Tänk att få vinna Stanley Cup med laget. Vilket otroligt liv det skulle bli.

Du är 30 år nu. När slutar du med hockeyn och vad vill du göra då?

- Jag ska nog spela fyra - fem år till. Sedan vill jag jobba med att utveckla hockeyn i Polen, eventuellt som en landslagschef. Kanske satsa lite egna pengar på att fostra hockeytalanger hemma i Polen.

- Sedan har jag köpt ett fitnesscenter i Polen och förhoppningsvis kan det bli lönsamt om några år.

Mariusz telefon ringer med jämna mellanrum. Det är från Polen. Han ska efter intervjun åka till Arlanda för och hämta några kamrater från Polen. Givetvis är de intresserade av nattlivet i Stockholm.

- Det blir väl Stureplan vi går till. Kanske Laroy senare på natten. Men även Café Opera är ett bra ställe. Stockholm är faktiskt fullt med mysiga pubar och krogar.

Snart är semestern dock slut.

1 september åker han över till Montreal för sponsorsevenemang.

Han är för övrigt inbokad i samma plan som finske lagkaptenen Saku Koivu.

De båda ska bli lagets radarpar i vinter.

Och eventuellt får de lyfta Stanley Cup-bucklan nästa sommar.

Tomas Ros