Första målet för Z: Klart jag blev glad

HOCKEY

Detroits Henrik Zetterberg, 21, nämns redan som en av favoriterna till att vinna Calder Trophy - priset till årets nykomling.

Sådant skapar press.

- Därför var det skönt att få sätta första pucken, säger han.

Foto: AP
Z ERSATTE LARIONOV Henrik Zetterberg har kommit igång bra i Detroit. Han avslutade matchen mot Anaheim tillsammande med storstjärnorna Sergei Fedorov och Brendan Shanahan då han ersatte legenden Larionov i den linen.

13.42 in i tredje perioden borta mot Anaheim - i Henrik Zetterbergs tredje NHL-match - satte han sin första puck.

Back-veteranen Chris Chelios sköt och på returen var Z framme och vispade in 4-2.

- Klart jag blev glad. Shanahan hämtade pucken och gav den åt mig efteråt. Den är fortfarande kvar i omklädningsrummet, men tanken är att pucken ska få en framträdande plats i bokhyllan, sägerhan.

För första gången fick Zetterberg spela center i Detroit. På kanterna hade han Luc Robitaille och Kirk Maltby.

Ersatte Larionov

- Larionov var skadad och jag fick ersätta honom. I slutet av matchen gick vi ner på folk och då fick jag byta omgivning.

Henrik Zetterberg hamnade i sin ordinarie kedja med storstjärnorna Sergei Fedorov och Brendan Shanahan.

Detroits vassaste vapen.

- Vi trivs ihop, säger "Z".

Han har redan fått tränarnas fulla förtroende och på torsdag får den tidigare Timrå-spelaren visa upp sig för sin hemmapublik i Joe Louis Arena.

Olika upptåg

- Ska bli spännande. Har hört att fansen planerar olika upptåg. Men jag tror inte det blir så stor skillnad, jag har ju redan spelat inför en fullsatt hemmahall i träningsmatcherna, säger Henrik Zetterberg.

"Liten och tunn"

Lagkamraterna hyllar "Z".

- Jag vet inte hur han bär sig åt, han är liten och tunn men från sarghörnorna kommer han oftast ut med pucken och kan stå för bra passningar, säger Brett Hull.

Zetterberg har från första början trivts bra i laget, men socialt har det varit upp och ner. Han har bott på hotell och levt i en väska.

- Som tur är blir det inte så många dagar till. Jag har köpt hus och jag håller som bäst på att leta efter en bra säng. Om några dagar är det tänkt att jag ska flytta, säger Zetterberg.

Med sig till Detroit har han flickvännen Desiree, som fram till nu varit en väl bevarad hemlighet.

- Hon är från Helsingborg, men vi träffades i Sundsvall för en tid sedan. Skönt att han någon att prata med. I vinter ska hon plugga här. Det blir säkert bra, säger "Z".

Hemlängtan?

- Nej, faktiskt inte. Jag har knappt hunnit känna efter, eftersom det har varit fullt upp hela tiden. Men jag saknar fortfarande den svenska maten. Här är menyn inget vidare.

Media tippar att Zetterberg ska vinna priset som årets nykomling i NHL.

Hittills har han gett experterna rätt.

Veckans fem hetaste spelare i världens bästa hockeyliga

Patrik Thornéus