”Den bäste jag spelat med på fyra-fem år”

Z hyllas av ryska stjärnan Fedorov

HOCKEY

Henrik Zetterberg bara fortsätter att få lovord av sina lagkompisar i Detroit Red Wings.

- Jag gillar att spela med honom, han är den bäste jag spelat med på fyra, fem år, säger ryske stjärnan Sergej Fedorov i en intervju med tv 3-sporten som sänds i kväll.

Foto: AP
FEDOROV GILLAR ZETTERBERG Ryska lagkompisen och storstjärnan Fedorov gillar att spela med Z. Och Zetterberg är fortfarande favorit till att bli årets rookie, men han utmanas av - Henrik Tallinder.

Nu vet man ju inte om Fedorov överdrev sin hylllning en aning i intervjun med Suzanne Sjögren. Det finns ju en och annan spelare i Detroit som har betydligt större meriter än "Zäta".

Men lagkompisarna gillar honom definitivt.

"Mer mogen"

-Jag tycker han är en väldigt bra hockeyspelare och jag tycker han är mer mogen än de flesta rookies jag har spelat med, säger Brendan Shanhan.

Henrik Zetterberg är också fortfarande huvudfavorit till att bli Årets Rookie efter succéstarten.

Men det saknas inte utmanare.

En av Kanadas mest kända hockeykrönikörer, Bob McKenzie, varnar för en mycket överraskande svensk konkurrent till "Zäta" - förre AIK-backen Henrik Tallinder.

Tallinder - 193 centimeter lång och 100 kilo tung - har tagit vägen till NHL via finska TPS Åbo och spelade i fjol i Buffalos farmarlag Rochester.

20 minuter i snitt

"Tallinder har gjort sitt läroår i Rochester , men nu är han redo för strålkastarljuset. Han har spelat över 20 minuter i snitt per match den här säsongen. Bara Alexei Zhitnik spelar mer av Bostons backar", skriver McKenzie i sin krönika för kanadensiska tv-kanalen TSN.

McKenzie har plockat ut Tallinder som en av fem mindre kända utmanare till titeln Årets Rookie, bredvid de mest kända namnen som Henrik Zetterberg, Columbus Rick Nash och Floridas back Jay Bouwmeester.

Näst mest av alla

23-årige Tallinder har hittills fått näst mest istid av alla rookies i NHL med sitt snitt på 20,18 minuter per match.

Bara Torontos 25-årige tjeck Karel Pilar slår Tallinder med femton sekunder. Men sedan faller det brant och "Zäta" är trettonde namn på listan med en istid på 14,05 i snitt per match.

Rookietoppen (Innan nattens matcher)

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM