Gaborik - hetast i vildaste laget

Lovorden haglar över slovaken som tagit Minnesota med storm

HOCKEY

Minnesota Wild är NHL-säsongens stora sensation.

NHL:s yngsta lag toppar den stenhårda västra konferensen före lag som Detroit och Colorado.

Och NHL:s hetaste spelare är Marian Gaborik, 20-åringen som debuterade i högsta ligan redan som 15-åring hemma i Slovakien.

Foto: AP
nästa superstjärnan Minnesota Wild är NHL:s hetaste lag just nu. Och allra hetast är den 20-årige supertalangen Marian Gaborik (längst till höger) som spås att bli NHL:s nästa superstjärna.

Slovakien fortsätter att vara Europas hetaste hockeynation och det beror inte bara på landets första VM-guld i Göteborg i våras.

Nu tror många att Marian Gaborik är på väg att bli NHL:s näste stora superstjärna.

Gaborik har alltid varit tidig.

Ändrade reglerna

Hemma i Slovakien var han en så stor talang att förbundet ändrade reglerna så att han kunde spela i hösta ligan för sitt Dukla Trencin. 16-årsgränsen ändrade till 15 - då Gaborik gjorde rekordtidig debut.

Och han debuterade i NHL och nya laget Minnesota Wild redan som 18-åring säsongen 2000-01.

Redan första säsongen gjorde han 36 poäng (18+18). Då blev han den förste rookie att vinna sitt lags interna poängliga, sedan Daniel Alfredssons debutsäsong i Ottawa Senators 1995-96.

Sin andra säsongen nästa dubblade han poängen till 67 (30+37).

Och inför nattens matcher låg han fyra i NHL:s poängliga med 13 poäng (5+8) på nio matcher. Han utsågs också till veckans spelare i NHL efter sina sex poäng i matchen mot Phoenix Coyotes i veckan.

Det är tio år sedan en 20-åring gjorde sex poäng i en och samma match, då Owen Nolan lyckade göra det för Quebec i en match mot Hartford 1992.

Och lovorden haglar över unge Gaborik:

- Ingen är så snabb från noll till hundra och han har handleder som gör honom till en av ligans bästa playmakers, sa Anaheims general manager Pierre Gauthier under All Star-helgen i början av året.

Matchats försiktigt

Gaborik är en enormt skicklig skridskoåkare, en fulländad passningsspelare och har dessutom ett mycket bra skott.

Slovaken har matchats försiktigt i Minnesota, utan någon press från lagledningen.

Som tack har Gaborik gjort Minnesota Wild hetast av alla nykomlingslag i NHL. Klubben är inne på sin tredje NHL-säsong och hemmaarenan Xcel Energy Center har varit utsåld (18 064) i samtliga de 87 matcher Minnesota spelat hemma.

Redan ett halvår innan premiärmatchen hösten 2000 hade det sålts 12 000 säsongsbiljetter.

En märklig utvecklingen i en stad i en stad som en gång sålde NHL-laget Minnesota North Stars till Dallas på grund av vikande intresse.

De fem största talangerna i världens bästa hockeyliga

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM