Kontrakt är en miljardindustri

”Spelare jagas ner i 12-årsåldern”

HOCKEY

Hockeyns agentmarknad har blivit en miljardindustri i Nordamerika och en mångmiljonindustri i Sverige.

Agenterna scoutar numera talanger på samma sätt som NHL-lagen.

Ett kontrakt med ett förstaval i draften kan ge mångmiljoninkomster tio-, femton år framåt.

Foto: getty images/ DAVE SANDFORD
Tjänar en halv miljard Mats Sundin är en av NHL:s största stjärnor. Hans agent jobbar på IMG, och förhandlade fram ett nytt kontrakt värt runt en halv miljard under se år.

I takt med att NHL utökats till 30 lag och att spelarlönerna ökat kraftigt, har även agenternas del av kakan växt lavinartat.

Det handlar om procent.

En NHL-agent tar i regel mellan 3 och 6 procent av spelarens bruttoinkomst i arvode, beroende på hur mycket hjälp spelaren vill ha. Och ett enda kontrakt med en storstjärna som tjänar 100 miljoner i svenska kronor per säsong ger mångmiljoninkomster.

I dag är det slagsmål om talangerna i Sverige och fullt krig i länder som Ryssland och Tjeckien.

- Ändå tycker jag att vi håller det på en sansad nivå här i Sverige, säger agenten Gunnar Svensson som representerar säsongens hetaste svenska rookie - Henrik Zetterberg.

Jobbat fram etiska regler

- Vi har tillsammans med Sico tagit fram vissa etiska regler, som att inte kontakta en spelare förrän det år han fyller sexton. Och det fanns väl vissa som vill höja den minimiåldern till sjutton.

- I öststaterna är det en helt annan sak. Där jagas talanger ner i tolvårsåldern.

I länder som Ryssland och Tjeckien förekommer både mutor och hot, för att knyta till sig de största talangerna.

Många vill var med och dela på kakan i de länderna.

Men de flesta nordamerikanska agenter är seriösa och de flesta är advokater från början.

Särklassisgt störst i branschen är Don Meehan, som via sitt företag Newport Sports representerar 106 NHL-spelare och har ytterligare 50 talanger på kontrakt. Han har en hel stab av medarbetare på sitt kontor i Mississagua utanför Toronto.

Meehan har också två representanter i Sverige i agenterna Lars Cederström och Björn Rockström.

Amerikanska jätten IMG, som arbetar inom alla stora idrotter, har eget Sverigekontor med flera anställda. Där är Claes Elefalk och Peter Werner anvariga för hockeyn.

De två agentbjässarna är också störst i Sverige.

Sveriges mest jagade talanger någonsin är fortfarande bröderna Henrik och Daniel Sedin, som ansågs vara hockeyvärldens största talanger som 16-åringar.

- De första agenterna hörde av sig då Henrik och Daniel var i tv-pucksåldern, femton, sexton år, säger deras pappa Tommy Sedin.

- Vad jag minns var det ett tiotal agenter som tog kontakt. Men vi var ganska bestämda på att vänta med att skriva på. Visst hörde de av sig med jämna mellanrum och ville komma hem och hälsa på, men vi upplevde det aldrig som jobbigt. Och de flesta verkade seriösa.

Valde jätten IMG

Bröderna Sedin valde till slut jätten IMG.

Agenten Gunnar Svensson är själv pappa till en av Sveriges största hockeytalanger just nu, sextonårige sonen Björn Svensson som spelar i Mif:s juniorlag och är juniorlandslagsman.

- Och en del agenter har hört av sig även till mig, även om det inte varit så många som normalt. De flesta känner väl till omständigheterna, säger Gunnar.

Så mycket tjänar agenterna

Mats Wennerholm