Foppa: Nu vågar jag visa mig på stan igen

Krisen är över för Forsberg - nu börjar jakten på Mario

HOCKEY

Det tog nio matcher innan Peter Forsbergs Colorado lyckades vinna hemma i Pepsi Center.

Men krisen är över - för den här gången.

- Vi har spelat bra på slutet. Nu vågar man visa sig på stan igen, säger han.

Foto: GETTY IMAGES
Peter Forsberg är på gång...

Sedan Québec Nordiques blev Colorado Avalanche 1995 har klubben varit en framgångssaga. Redan första året i Denver vann laget Stanley Cup och sedan dess har det blivit ytterligare en cuptitel.

Laget har alltid varit i topp - tills den här säsongen.

Starten har varit den sämsta i klubbens historia. Spelet hemma har varit uselt och fansen snudd på i uppror. Det dröjde nio matcher innan Colorado - för en vecka sedan mot Columbus - tog sin första seger i Pepsi Center.

Nio (9) matcher"

- Vi har spelat bedrövligt, säger Peter Forsberg till Sportbladet.

Chris Drury en tung förlust

En av orsakerna till den tunga inledningen är - enligt många NHL-experter - att Colorado gjorde sig av med Foppas kedjekompis Chris Drury inför säsongsstarten. Sedan han försvann har tränaren Bob Hartley haft svårt att hitta en tredjelänk i formationen.

Foppa har fått spela i olika omgivningar hela tiden.

- Äsch, det snackas så mycket. Det har bytts spelare hit och dit tidigare också och ändå har det fungerat. Nej, jag är inte beredd att hålla med. Det är vi spelare som inte svarat upp till förväntningarna helt enkelt, säger Foppa.

Mediadrevet har gått och hela Nordamerika har spekulerat i Colorados tunga inledning.

Kritiken har varit massiv.

- Tycker ändå att vi fått skit välförtjänt. Vi har inte varit bra och då måste man tåla en del. Publiken betalar för att se oss vinna. Så enkelt är det.

Foppa är - som vanligt - självkritisk. Trots det har han avancerat i poängligan och just nu ligger femma, tycker han att hans spel varit under all kritik.

- Speciellt i början av säsongen. Man vill så mycket och så får man inte ut det man kan. Visst är det frustrerande. Nu på slutet har det väl lossnat lite, både för mig och laget, och man vågar visa sig på stan igen, säger Peter Forsberg.

Har det varit så illa?

- Nja, fansen här i Denver är rätt snälla, men man har höga krav på sig själv. Man kan inte springa omkring på stan om man känner att man inte klarar av att göra det bra på isen. Nej, i stället ska man träna och försöka förbättra sig.

Helt fri från skador

Foppas jakt på Mario Lemieux i poängligan har börjat.

- Än så är det en bit kvar dit upp. Men fortsätter det så här vet man aldrig, säger Peter Forsberg.

Han har alla förutsättningar till att göra en bra säsong. Foppa har varit skadefri från det att sommarträningen började.

- Första gången på 100 år, säger du? (skratt) Så illa har det väl ändå inte varit. Dessutom så är vi bara i början av säsongen.

- Mycket kan hända, men visst är det skönt att det inte börjat strula som det brukar, säger Foppa.

Domarnas hårdare bedömningsnivå tycker han har gjort det enklare för lirarna i NHL och det tror han kommer att innebära att det kommer att bli mer mål den här säsongen.

- Själv tycker jag att det är kanon. Mest imponerad är jag över att domarna lyckats hålla nivån. Annars säger man en sak i premiären och allting är bortglömt efter några omgångar. Så har det inte varit nu.

Peter Forsberg och Colorado har börjat klättringen mot toppen och Pittsburghs Mario Lemieux får se upp.

Foppa är på g.

Och alla vet vad det betyder.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM