I väntan på att en dröm ska bli sann

14 svenskar på NHL:s bakgård: Jag har inte haft en tanke på att åka hem

HOCKEY

Samuel Påhlsson gav upp drömmen om NHL och åkte hem då han skickades till farmarlaget.

Men 14 svenskar spelar farmarhockey just nu, fast beslutna att uppfylla drömmen.

- Ja, jag har inte haft en tanke på att ge upp och åka hem, säger Mikael Tellqvist i Torontos farmarlag St John´s.

Foto: ROGER SCHEDERIN
NHL I SIKTE 14 svenskar väntar fortfarande på sin chans i NHL - bland annat Djurgårdens förre guldhjälte Mikael Tellqvist.

Mikael Tellqvist lämnade Sverige som en av landets hetaste hockeyspelare.

Som 19-åring lyckades han peta undan Tommy Söderström som Djurgårdens förstemålvakt och var sedan med och spelade hem två raka SM-guld.

Drömmen om att spela i NHL fick honom sedan att lämna uppmärksamheten och svensk hockey sommaren 2001.

Facit i NHL: noll matcher

Nu är han inne på sin andra säsong i St John´s och har ännu inte fått stå en enda NHL-match i Toronto Maple Leafs.

Mikael Tellqvist har blivit uppkallad till Toronto en gång den här säsongen, när förstemålvakten Ed Belfour var skadad.

Andremålvakten Trevor Kidd tog över och gjorde några mindre bra matcher - med Tellan på bänken.

- Jag trodde att jag skulle få chansen den gången, men det blev inte så, säger Tellan.

Men de 14 dagar som Mikael Tellqvist var uppkallad i Toronto gällde hans NHL-kontrakt, där han har 800 000 dollar i årslön, inklusive bonusar. Eftersom NHL-lönen bara betalas ut under de 179 dagar som grundsäsongen varar - i slutspel och under träningsläger utgår ingen betalning - blir det stora summor även under korta gästspel.

14 dagar - 60 000 i lön...

Så Tellans 14 dagar i Toronto gav omkring 60 000 dollar i lön, nätan lika mycket som han tjänar på en hel säsong i farmarlaget.

- Ja, det är en enorm skillnad på lönen, säger han.

Och på mycket annat också.

- Ja, är du uppe i ett NHL-lag behöver du inte ens packa trunken själv, säger han.

- Det finns personal som tar hand om allting kring laget. I farmarlaget får man stå i incheckningskön med trunk och benskydd och checka in själv, då man är på väg till bortamatcher. I NHL flyger du med chartrade plan och bor på lyxhotell. Dessutom har målvakterna alltid egna rum och det är ju inte helt fel. Här delar man rum och bor oftast på motell.

Tellan är inte ensam om att vänta. Totalt 14 svenskar spelar just nu i sina NHL-klubbars farmarlag. Vilken stund som helst kan de få sällskap av någon nedskickad spelare, samtidigt som de själva kan kallas upp och få sätta sig på första bästa plan.

Niklas: Jag ångrar mig inte

Sveriges i särklass meste farmarlagsspelare är Niklas Andersson, 31 år.

Han återvände till Sverige och Frölunda först efter tio säsonger och elva olika klubbar i Nordamerika. Sex gånger fick han chansen i NHL, men lika många blev han nedskickad till olika farmarlag och han spelade i lag från Halifax på Kanadas östkust till San José på USA:s västkust.

- Men jag har inte ångrat mig en sekund, säger han.

- Nu kan jag sitta här med gott samvete och veta att jag gav det en chans. Jag har fått bita ihop många gånger, men samtidigt har jag haft mycket roligt. Jag har fått träffa många nya människor och lära känna många olika miljöer.

Det alla spelare strävar efter är ett envägskontrakt med sin NHL-klubb. Då har de samma lön, även om de skickas till farmarlaget.

Mikael Tellqvists lagkompis Anders Eriksson spelar i St John´s just nu, men har samma lön som om han skulle spela i Toronto - nära 13 miljoner kronor.

Men alla yngre rookies, som Tellqvist, måste ha ett tvåvägskontrakt de första tre åren. I farmarlaget får de heller inte tjäna mer än halva minimilönen i NHL, som i dag är 150 000 dollar.

Rookien Henrik Zetterberg fick beskedet att skaffa lägenhet av lagledningen i Detroit. Men det är ingen garanti för att han inte kan skickas till farmarlaget.

- Nej, men har lagledningen sagt åt dig att skaffa bostad, så betalar de ena hyran om du skickas till farmarlaget, säger Andersson.

- Så du slipper betala för dubbelt boende.

Farmarlivet i Nordamerika betalar mindre än att spela i elitserien. Lönen är oftast lägre och levnadskostnader högre än här hemma.

Men NHL-drömmen är bara ett telefonsamtal bort.

Svenskarna i farmarlagen:

Mats Wennerholm