Europas fans blir vinnare i NHL-konflikten

HOCKEY

En konflikt skapar kaos i NHL.

Och i Europa.

Vinnaren blir - nästan för första gången i historien - fansen och publiken utanför Nordamerika.

NHL-spelare som Nicklas Lidström, Peter Forsberg och Mats Sundin tjänar 100 miljonor kronor per säsong och det finns ingen - inte ens de girigaste agenterna borta i Nordamerika - som kan motivera en långdragen konflikt för bättre löner.

Och egentligen handlar det här inte om pengar.

Utan om principer.

Tror inte på ägarna

Klubbägarna påpekar att de går på knäna på grund av de skenande lönekostnaderna och vill införa ett gemensamt lönetak. Som bevis visar de bokslut med röda siffror och hävdar att hela ligan äventyras om spelarna står på sig.

Spelarfacket tror inte på ägarna. NHLPA pekar på sidoinkomster som souvenirförsäljning och restaurangverksamhet - bolag som går med vinst, men som inte räknas in i klubbarnas ekonomiska redovisning. NHLPA kräver alla papper på bordet, men ägarna vägrar. I stället kräver de ett lönetak, som spelarfacket utesluter.

Inte mig emot.

För första gången kan Europa - som år efter år skickar spelare gratis till Nordamerika - få någonting tillbaka.

Samtidigt kommer konflikten att skapa kaos även här.

Beslut först hösten 2004

Lag som Modo (nio NHL-proffs), Brynäs (nio) och Djurgården (tio) får vänta långt in på hösten 2004 innan det kommer något definitivt beslut från NHL.

Det innebär att klubbarna måste bygga ett lag inför säsongen och kanske få ett gäng önskade förstärkningar i sista sekund.

Vad händer då?

Huggsexa om spelarna?

Klart är att ingen klubb kan tacka nej till spelare som Mats Sundin och Peter Forsberg, men deras ankomst till elitserien skulle garanterat skapa bråk och avundsjuka i svensk ishockey. Vad händer med spelare som Dick Tärnström (AIK) och Nicklas Lidström (Västerås) - spelare vars klubbar inte längre spelar i elitserien? Lita på att det kommer att bli huggsexa och kaos som följd.

Även där.

Linköping pratar om att klubben ska vara med och slåss om SM-guld redan säsongen 2004/05.

Kommer NHL-proffsen lär inte ledningen i LHC hoppa av glädje.

Klubben har nämligen ingenting att hämta i Nordamerika.

1994 - när NHL-proffsen också strejkade - kom många hem till Sverige och spelade.

De borde spela gratis

Efter några matcher i elitserien var konflikten över och alla försvann igen.

Kvar blev en hög med minnen och skattetvister. Kommer Sudden, Foppa och Lidström 2004 skulle det inte vara mer än rätt att de spelade gratis.

För hockeyns och publikens skull - inte pengarnas.

Patrik Thornéus