”Jag kunde fått amputera armen”

Renberg hemma från sjukhuset efter blodförgiftningen

HOCKEY

Torontoproffset Mikael Renberg, 30, är utom fara.

I går fick han lämna sjukhuset i Vancouver.

- Klart jag blev rädd. I värsta fall hade dom tvingats amputera min arm för att rädda mitt liv, säger han.

Sportbladet i går.

I går natt, svensk tid, skrevs Mikael Renberg ut från sjukhuset i Vancouver och direkt satte han sig på ett plan hem till Toronto. Trött, påverkad av starka mediciner, men samtidigt oerhört lättad kom han - drygt sju timmar senare - till Torontos flygplats tillsammans med klubbens fysiolog Brent Smith.

- Jag hade tur att Brent var med oss på resan. Han var smart nog att ta mig snabbt till sjukhus. Annars vet man inte hur det hade slutat, säger Mikael Renberg till Toronto Star.

"Ordet död kom upp"

Det var inför matchen mot Edmonton - natten till måndag - som Mikael Renberg knöt skridskorna och ett snöre skar in i ett gammalt sår i handen.

En skitgrej - till en början - men i planet på väg till Vancouver efter matchen drabbades han av frossa, över 40 graders feber och handen svullnade upp rejält.

Från flygplatsen kördes han i ambulans direkt till sjukhus.

- Vi hade tur som fick situationen under kontroll så snabbt. Läkarna sa att många som kommer in med liknande problem tvingas amputera. Både det ordet och ordet död kom upp när vi diskuterade, säger Brent Smith.

Mikael Renberg hann bli rädd.

- När vi kom till sjukhuset minns jag att jag var otrevlig mot personalen och normalt är jag aldrig otrevlig mot folk, jag är inte sådan som person. Men jag fick inga svar.

- Sedan, efter ett tag, förbyttes ilskan mot rädsla, eftersom ingen visste hur allvarligt det var. Jag frågade gång på gång läkarna när jag skulle bli bra igen? Men dom sa ingenting.

- Det var för att dom inte visste, tillägger Brent Smith.

Till slut kom läkarna fram till att Mikael Renberg drabbats av akut blodförgiftning och gav honom snabbt antibiotika i droppform.

Slutade lyckligt

En åtgärd som kan ha räddat hans liv.

- Det slutade lyckligt trots allt, säger Renberg.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM