- Vore kul att bli förste svenske tränaren i NHL

Big Kjell har har sadlat om nu när spelarkarriären är över

1 av 2 | Foto: TOMAS ROS
Efter att ha spelat nio säsonger i Philadelphia Flyers är Kjell Samuelsson nu tränare för AHL-laget Phantoms som är farmarlag till Flyers. Kjell trivs, men drömmer en dag om att bli förste svenske huvudtränaren i NHL.
HOCKEY

PHILADELPHIA

Kjell Samuelsson är Sveriges förste tränare i AHL.

Nu siktar han på NHL.

- Klart man siktar dit. Vore kul att bli första svenske huvudtränaren i NHL, säger den långe svensken.

Kjell Samuelsson har en mycket annorlunda karriär bakom sig. Han gjorde elitseriedebut som 26-åring. NHL-debut två år senare.

- Då skulle jag bara spela av två år här borta, men jag är fortfarande kvar i Nordamerika, säger Kjell Samuelsson och småskrattar.

I dag är han anställd av Phildelphia Flyers och har valt att bosätta sig i USA. Arbetsuppgiften är att leda farmarlaget Phantoms i AHL.

- Det är annorlunda från svenska tränaruppdrag. Ena dagen har vi ett kanonlag. Dagen efter kan de bästa vara uppflyttade till NHL och då är vi helt borta i matcherna, säger Kjell Samuelsson.

Inget mer att önska

Sportbladet träffar Kjell Samuelsson i det gigantiska träningskomplexet i Voorhees där Flyers har sitt huvudkontor.

I Voorhees har Flyers två isrinkar, stort gym och bekvämligheter som inte lämnar något mer att önska.

Kjell trivs givetvis utmärkt.

Flyers är hans lag och att få skapa NHL-spelare av hungriga och unga talanger passar perfekt.

- Eftersom jag hela tiden haft hus tio minuter från träningscentrat kan jag inte få det bättre, varken sportsligt eller socialt, säger Kjell Samuelsson.

Han tycker att AHL räcker för tillfälligt.

Men i framtiden vill han upp till NHL.

- Allt är annorlunda i NHL. Lönerna, publiken och bekvämligheten på resorna.

- Får jag chansen i NHL tackar jag inte nej. Och det behöver inte vara i Flyers. Får jag NHL-jobb är jag helt klart flyttbar, säger Kjell Samuelsson.

En fin människa

Han är mycket populär i Flyers organisation. Han spelade nio säsonger för klubben och när karriären var över handplockades han av Flyers general manager Bob Clarke.

- Kjell är en fin människa. Ärlig och mycket målmedveten. Han har den där viktiga förmågan att kunna prata med spelare så att de förstår och lyssnar.

- Vill han bara själv så kommer han att coacha i NHL om några år, säger Philadelphia Flyers legendariske general manager.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM