”Jag ska göra som Björn Borg”

Näslund tänker sluta på topp – flyttar hem när kontraktet går ut

HOCKEY

Målkungen Markus Näslund slutar i NHL – redan om två år.

– Jag vill vara på topp när jag lägger av med hockeyn. När mitt kontrakt med Vancouver går ut flyttar vi hem till Örnsköldsvik, säger Markus Näslund.

Foto: MICKE SÖRENSEN
Namn: Markus Näslund. Född: 30 juli 1973. Längd: 184 cm. Vikt: 90 kilo. Position: Forward. Lag: Vancouver. Tjänar: 42 miljoner. Tröjnummer: 19. NHL-klubbar: Pittsburgh, Vancouver. Familj: Fru och barn. Meriter: Två all star-matcher i NHL. Kapten i Vancouver Canucks sedan 2001. Bäste målskytt i NHL för tillfället.

Djupt religiöse Markus Näslund har alltid gått sina egna vägar.

Både som människa och som målskytt i NHL.

När de andra i NHL väljer nya helgjutna grafitklubbor håller Markus Näslund kvar vid en gammal hederlig träklubba. Han är för övrigt den enda i Vancouver som har kvar trä som material i klubban.

De flesta i NHL vill spela så många år som möjligt i ligan. Dels för att lyfta hög lön – dels för att de är rädda för det nya livet utanför isen.

Nu berättar Markus Näslund att han inte blir kvar så länge till i NHL.

– Jag vill göra som Björn Borg och sluta när jag är på topp. Jag ska spela ut mitt kontrakt sedan flyttar vi hem till Örnsköldsvik om två år, säger Markus Näslund, som fyller 30 i sommar.

För Vancouver kommer nyheten som en chock.

Markus Näslund har sedan 2000 gjort 113 mål Vancouver Canucks och även blivit den superstjärna laget saknat sedan Pavel Bure och Mark Messier såldes.

”Blev kalabalik”

– När jag berättade om att det här blir mitt sista kontrakt så blev det lite kalabalik. Men jag tycker det är starkare att kunna sluta när man är som bäst istället för att spela i många år och tappa i kraft säsong efter säsong, säger Markus Näslund.

Ett annat skäl till att Markus Näslund flyttar hem om två år är barnen. Han vill att de ska gå i svensk skola. Den äldsta tjejen är fem år och när hon kommer hem till Sverige är det dags att börja grundskolan.

Flyttar – och slutar

Att spela hockey i elitserien är inget för Markus Näslund.

– Jag vill nog göra något helt annat. Känns bättre att sluta när vi flyttar hem till Örnsköldsvik, säger Markus Näslund.

Att Markus Näslund väljer att sluta med hockeyn som 31-åring innebär ingen ekonomisk katastrof för honom. Bara under det pågående tre årskontraktet får han 140 miljoner kronor.

Borg rankad etta i världen – i 109 veckor

Tomas Ros