Succésvensken: Snart kan jag vara bortglömd

Backjätten hyllas av alla - men kan tänka sig att flytta hem

HOCKEY

PITTSBURGH

Dick Tärnström vet att skillnaden mellan att vara iskall och het är liten i NHL.

Därför väljer Pittsburghs nye backstjärna att ligga lågt i snacket om framgångarna.

- Om någon månad kan jag vara bortglömd, säger Dick Tärnström.

Foto: TOMAS ROS
Namn: Dick Tärnström. Ålder: 28 år. Familj: Fru Linda och sonen Oliver. Bor: Pittsburgh. Klubbar: AIK, NY Islanders, New Haven och Pittsburgh. Landskamper: 28 A.

Dick Tärnströms NHL-karriär har inte varit en dans på rosor.

Förrän i höstas ska påpekas.

Han fick kontrakt med New York Islanders sommaren 2001. I somras ville de inte ha honom och gav bort honom gratis till Pittsburgh. Pittsburgh i sin tur ville inte heller ha 28-åringen från Sundbyberg och slängde ut honom på waiverdraften. Avfallsplatsen där de som inte platsar i NHL hamnar och vilket som helst av de övriga NHL-lagen kan handla gratis.

Ingen tog Tärnström.

Han fick fortsätta i Pittsburgh.

- Fast direkt när jag väl fick chansen i Pittsburgh stämde allt. Jag spelade 28 minuter och sedan dess är allt annorlunda, säger Tärnström.

Sportbladet följde svenskbacken under några dagar i januari i Pittsburgh.

Känner förtroende

När vi kom till Pittsburgh var han skadad. Likaså var Mario Lemieux. Alla spekulationer i tidningarna handlade om när de båda kunde vara tillbaka i spel.

När han gjorde comeback den 11 januari spelade han 26 minuter och var åter bäste back i Pittsburgh. Hittills har han gjort 28 poäng på 29 matcher och det poängsnittet når ingen annan NHL-back upp i.

- Det handlar mycket om att få självförtroende. Direkt när serien startade i höstas så kände jag att hade klubbledningen bakom mig, säger Dick Tärnström.

Det är framför allt i power play som Dick Tärnström spelat mycket bra. Han har bildat första power play-uppställning med Alexei Kovalev, Martin Straka, Jan Hrdina och så Le Magnifique - Mario Lemieux.

NHL:s bästa uppställning i spel i numerärt överläge.

- När jag spelade i AIK hade vi också ett effektivt power play. Det var med Franzén, Ahlström och grabbarna. Jag är väl kanske en back som passar att spela i numerärt överläge, säger Dick Tärnström.

Språkproplem

Att spela med Mario Lemieux tycker han inte är någon konst. Inte heller att ta framgångarna med ro är något problem.

Men att stå i fokus i media blev en liten chock.

- Efter första matchen hade jag sju kameror och en grupp med journalister runt mig. De ville ha svar på allt och min engelska är kanske inte den bästa. Det blev standardfraser och en massa floskler, säger Dick Tärnström och skiner upp.

Dick är av en annan inställning än många andra svenska NHL-proffs. Många säger att de ska spela i minst tio år till i NHL och att NHL är livet.

Dick vet att det finns en baksida. Resorna sliter och han gillar inte att vara borta från Oliver, fyra månader.

När Sportbladet pratar med honom är det sista fria kvällen med familjen. Dagen efter väntar en elva dagar lång roadtrip.

- Det är tungt. Och jag vet faktiskt inte om jag vill fortsätta så länge till här borta. Jag gör det för två saker. Pengarna. Och just att få spela i världens bästa liga. Jag tar en säsong i taget och trivs inte familjen så åker vi hem, säger Dick Tärnström.

Veckans fem hetaste svenska backar i världens bästa liga

Tomas Ros