Här ligger svenske stjärnans miljoncheck

Exklusivt: Calle Johansson gav Sportbladet en lektion i löner

HOCKEY

WASHINGTON

Var 14:e dag kommer den.

Lönechecken.

Oftast med ett miljonbelopp till hockeyspelaren.

- Har man förlorat fyra av fem matcher under löneperioden så skäms man när pengarna kommer, säger Calle Johansson, Washington Capitals.

Foto: TOMAS ROS
VÄRDEFULLT KUVERT Var 14:e dag ligger det en lönecheck på Calle Johanssons plats i Washington Capitals omklädningsrum.

Calle Johansson har spelat i NHL sedan 1987. Han är den svensk som varit aktivt längst i ligan tillsammans med Fredrik Olausson och Tommy Albelin.

Han har varit med om en otrolig förändring.

Lönerna har skenat iväg och i dag är alla som är ordinarie i NHL miljonärer.

- När jag kom 1987 så fick jag en miljon i signingbonus och tjänade 800 000 kronor första säsongen, säger Calle Johansson, som den här säsongen tjänar 21 miljoner kronor.

Sportbladet träffar Calle Johansson i Washingtons träningsanläggning Piney Orchard, tre mil väster om Washingtons centrum.

Laget har varit helt lediga i några dagar. Lägg därtill att lönechecken just har delats ut så förstår ni att humöret är på topp i det stjärnfyllda omklädningsrummet.

"Har det jäkligt bra"

- Visst har vi det jäkligt bra. Något annat kan jag inte säga. Men det jag tjänar nu ska jag leva på resten av livet och eftersom hälften försvinner i skatt blir det inte så otroligt mycket över, säger Calle Johansson.

Många spelare i NHL har fått problem med livet som nybliven miljonär.

Calle Johansson minns bland annat när ryssen Alexander Mogilny kom till Buffalo.

- Han fattade inte hur man kunde få ut pengar från en vägg. Men när han väl kom underfund hur det fungerade så blev han riktigt bra på att använda "väggen", säger Calle Johansson.

Själv är han försiktig med sina pengar. Han köper en jacka utan att kolla på prislappen, men blir det dyrare utgifter försöker han att vara sparsam.

- Det är hemskt när man ser vissa killar här i ligan. De lämnar laget med flera miljoner kronor när säsongen är över i april-maj. När man ser dem på träningslägret några månader senare är pengarna slut och de tvingas att be om förskott. Otroligt, säger Calle Johansson.

Vi ber Calle Johansson att utveckla hur lönesystemet i NHL fungerar. Han visar sin lönespecifikation och börjar förklara.

- Äsch. Jag vet faktiskt inte vad alla kolumner står för, säger han och skrattar.

Calle tar hjälp av kanslipersonal och säger med jämna mellanrum "ok", "yeah" och "ohh, is it?".

Lönesystemet i NHL är invecklat - riktigt invecklat.

Spelarna får en grundlön - precis som i Sverige.

Men därefter upphör likheterna.

- Något som förbryllade mig när jag kom hit var att man fick en check direkt i omklädningrummet. Senare fick man alternativ hur man ville ha checken, säger Calle Johansson.

Checken kan antingen delas ut direkt i omklädningsrummet. Eller så kan de gå till spelarens agent. Ett tredje alternativ är att pengarna sätts direkt in på spelarens konto och den fjärde valmöjligheten är mycket amerikansk - direkt till spelarens fru"

Ingen lön i slutspelet

- Sedan så får man bara lön under själva säsongen. Under slutspelet och försäsongen får vi bara måltidsersättning, säger Calle Johansson.

Nu är måltidsersättningen inte 25 kronor om dagen, utan 800 kronor.

NHL-spelare går inte på Wendys - snarare fyrstjärniga restauranger.

En annan stor skillnad mellan NHL och elitserien är att spelarna skattar där de spelar sina matcher. Har de spelat borta i en vecka i Kalifornien så skattar de även i Kalifornien och följer deras skattesystem.

På lönespecifikationen finns även en rad för hotell- och bortamatchincidenter.

- Oftast handlar det om att spelaren glömt att betala telefonräkningen när han checkat ut från hotellet. Men gör han något dumt så får han även betala för det, säger Calle Johansson.

Johansson har själv råkat ut för ett lagstraff.

- Vi var i Florida för något år sedan. Jag och en lagkompis missade flyget dagen efter. Vi fick givetvis betala för flygkostnaden hem till Washington, säger han och skrattar när han tänker på incidenten.

Så fungerar lönesystemet i NHL

Tomas Ros