BUBBLAREN

Svenske scouten Håkan Andersson på väg uppåt bland ligans mäktigaste

HOCKEY

När branschorganet The Hockey News rankar de 100 mest inflytelserika personerna i NHL ryms två svenskar på listan.

Nicklas Lidström och Peter Forsberg.

Totalt okände Håkan Andersson, 37, kallas bubblare och kan nästa år bli den tredje svensken i hockeymakten.

- Jag gillar inte uppmärksamhet, säger han.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Håkan Andersson - bubblare på branschorganet The Hockey News lista över de 100 mest inflytelserika personerna i NHL.

Att vara med på listan är oerhört prestigefyllt. Den toppas precis som i fjol av NHL-bossen Gary Bettman och man får leta sig till plats nummer 56 för att hitta Peter Forsberg, som är bäste svensk. Nicklas Lidström är 61:a på listan, men i övrigt finns det inga blågula inslag i rankingen.

Däremot är Håkan Andersson på väg in.

"Jag blir hedrad"

- Har inte läst tidningen, men vad kul. Klart jag blir hedrad över att nämnas i dom sammanhangen, säger han till Sportbladet.

Håkan Andersson är helt okänd, men en stor maktfaktor i NHL. Som Europa-scout åt Stanley Cup-mästarna Detroit har han uppdraget att leta talanger i länder som Sverige, Finland, Tjeckien och Ryssland.

Han har lyckats fantastiskt bra. Tomas Holmström, Henrik Zetterberg och ryssen Pavel Datsyuk är tre av Håkan Anderssons "barn" - och alla har framträdande roller i stjärnspäckade Detroit.

"Krävs hårt arbete"

- För att hitta en bra kille krävs det hårt arbete. Jag ser över 200 matcher per säsong och massor av spelare passerar revy. Men mitt i allt detta kaos ska man försöka hitta guldkornen, säger Håkan Andersson.

Han är själv hockeyspelare - och TV-puckare för Stockholm - men när han fyllde 18 år kom andra intressen in i bilden och han la karriären åt sidan.

- Scoutjobbet kom jag in på av en tillfällighet, säger Håkan Andersson.

Vännen Christer Rockström lämnade sitt jobb i Detroit och chefen för scoutorganisationen Ken Holland - i dag general manager i klubben - frågade om han kände till någon bra ersättare. Visst, sa Rockström, och tipsade om Håkan Andersson.

Nu har det nästan gått 13 år sedan dess.

- Visst kan det vara oerhört slitigt. Under vinterhalvåret är man nästan aldrig hemma, men det tar man igen på sommaren. Då är jag ledig och lönekuverten droppar ändå in varje månad, säger han och skrattar.

Normal lön

Tjänar ni bra?

- Jag önskar att jag hade provision på dom spelarna som jag tar över. Men nej, så bra är det inte. Jag har en helt normal månadslön, inte mer.

Han är anonym även i hockeykretsar.

- Jag har aldrig gillat att synas, det finns det ändå så många andra som gör. Nej, jag trivs bra med att bara få jobba med hockey. Sporten som ligger mig varmast om hjärtat, säger Håkan Andersson.

Håkan Andersson listar sina fem bästa killar han scoutat:

Patrik Thornéus