Panther tanter

De svenska ”hockeyänkorna” lever gott i soliga Florida: Det är perfekt

HOCKEY

FORT LAUDERDALE

Spelarfru i NHL - långtråkigt eller ett lyxliv?

I Florida Panthers har de svenska tjejerna oftast en ganska lättsam tillvaro.

- Vi har en egen våning i ishallen och när killarna spelar borta så träffas vi och umgås tillsammans, säger Sara Envall.

Foto: TOMAS ROS
Sara Envall, Lotta Ahlborg och Sara Ceccarello trivs med livet som spelarfruar i NHL och Fort Lauderdale. Klubben, Florida Panthers, tar väl hand om "hockeyänkorna".

När de första svenskarna åkte över till NHL på 70- och 80-talet hade deras respektive ingen lätt uppgift. De amerikanska och kanadensiska spelarfruarna gillade inte att det kom utlänningar och tog deras mäns jobb.

Svenskorna blev utfrysta och hade det arbetsamt.

Nu är det annorlunda.

Mycket annorlunda.

NHL ser till att spelarfruarna trivs - även de från Europa.

I Florida Panthers spelar Kristian Huselius, Marcus Nilson och Andreas Lilja. De har givetvis sina flickvänner med sig i Fort Lauderdale.

- Jag kom över i höstas och jag var lite nervös över hur det skulle vara.

Fick ta hand om de nya

- Man hade ju hört historier om att det var den äldsta spelarfrun som bestämde allt och att ingen fick säga emot henne, men så har det inte varit, säger Sara Ceccarello, flickvän till Huselius.

Sara Envall, flickvän till Nilson, har varit i Florida i tre år. Hon har blivit en av ledarfigurerna bland spelarfruarna.

- Inför den här säsongen ringde klubbledningen mig och frågade om jag kunde ta tag i de nya tjejerna och se till att de kände sig välkomna. Det var lite nervöst, men det löste sig till slut, säger Sara Envall.

De svenska tjejerna får inte arbeta i USA. Det innebär att dagarna blir långa och lite tråkiga, speciellt när pojkvännerna är på bortaresa.

- Det gäller att sysselsätta sig. Jag tränar en del och så har jag tänkt att börja plugga igen, säger Sara Envall.

Men spelarfruarna har även arbetsuppgifter delegerat från NHL.

Ofta handlar det om välgörande ändamål som att ta emot leksaker eller konservburkar i samband med match.

- Sedan ska vi servera mat vid sponsorsjippon också. Det är nyttigt att vi tjejer gör saker tillsammans när inte killarna är med. Vi brukar äta middag ihop när killarna spelar bortamatch. I måndags såg vi New Jersey-Florida tillsammans på tv hemma hos Igor Ulanovs fru, säger Sara Ceccarello.

I samband med hemmamatch samlas spelarfruarna i sin våning i ishallen.

Där har det en generös tilltagen buffé, storbildsteve och sköna soffor att sitta och småprata i. Det finns även lekrum med utbildade barnvakter för barnen om de skulle ledsna på att se matchen.

- Sedan har vi en egen representant i klubben. Vill vi till exempelvis resa någonstans eller börja studera så löser han det praktiska runt omkring.

- Perfekt, säger Sara Envall.

Kan klubben fixa vin?

I Pittsburgh har spelarfruarna tillgång till fritt vin under matcherna. Det är något som Sara, Sara och Andreas Liljas tjej Lotta Ahlberg också skulle vilja ha.

- Vi har pratat om det. Får se om klubben kan fixa det, säger Sara Envall och småler.

De svenska Florida-paren

De fem hetaste i helgens All Star-match

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL