Mario vs Markus

1 av 2 | Foto: REUTERS
Namn: Mario Lemieux. Smeknamn: Super-Mario och Le Magnifique. Position: Center. Fattning: Höger. Ålder: 37 år. Längd: 195 cm. Vikt: 102 kilo. Familj: Hustrun Nathalie och fyra barn. Klubb: Pittsburgh Penguins sedan 1984. Tröjnummer: 66. Meriter: OS-guld med Kanada 2002. Två Stanley cup-titlar. Invald i Ishockeyns Hall of Fame -97. Yrke: Hockeyproffs och klubbägare i Pittsburgh.
HOCKEY

Det är en magisk duell som får det att vattnas i munnen för NHL-freaken.

Mmm.

Mario mot Markus.

Vem blir NHL:s poängkung i vinter?

Sportbladet sätter betyg på superstjärnorna Mario Lemieux, 37, mot Markus Näslund, 29, inför slutspurten i världens bästa liga.

FYSIK

Lemieux

Är 37 år och har förstås svårare att hålla kroppen i topptrim. Levde under glansåren mycket på enbart talang, men nu har gamle Mario också insett att det inte håller att fuska med träningen och har efter den stora comebacken - i december 2000 - verkligen tagit det på allvar.

Näslund

Har alltid, sedan han slog igenom i Modo på tidigt 90-tal, varit enormt seriös med träningen. Även under de tuffa åren, bland annat under två misslyckade säsonger i Pittsburgh, körde Markus stenhårt. Lever ett mycket sunt liv, som gör honom till en av NHL:s mest vältränade spelare.

PASSNINGSSPEL

Lemieux

Wayne Gretzky - och Mario Lemieux. NHL:s i särklass två största passningsgenier genom tiderna, nästan omöjliga att skilja åt. Men av de nu aktiva är Lemieux i särklass. Har mjuka, känsliga handleder som levererar i byte efter byte och ser luckor som egentligen inte finns.

Näslund

Kanske den punkt som Näslund - tidigare mest en utpräglad målskytt - utvecklats mest senaste säsongerna. Vi har sett svensken slå öppnande, målgivande passningar på klubbladet vid åtskilliga tillfällen i vinter. Skapar alltid något med pucken.

MÅLSKYTTE

Lemieux

Statistiken - 674 mål på 856 matcher - går förstås inte att blunda för. Men det fjärde pluset får han på gamla meriter. Han är inte riktigt lika vass framför mål längre och saknar ett riktigt "dödande" skott. Men i frilägen och i power play, där han får mer utrymme, är Mario fortfarande super.

Näslund

41 mål för två år sen, 40 i fjol - och hittills 36 på 55 matcher (0,65 i snitt) den här vintern. Markus har utvecklat en förmåga att alltid komma rätt i offensiv zon. Vågar ta avslut med sitt fruktade handledsskott - ett av ligans absolut bästa - och är och har alltid varit en naturlig målskytt. Förste svenskan efter Håkan Loob (87/88) att nå magiska 50 mål?

PSYKE

Lemieux

Har absolut inget att bevisa - hockeyvärlden vet vad den här mannen kan. Poängen är inte lika viktiga numera, det primära är att få ordning på Penguins ekonomi och försöka nå Stanley Cup.

Näslund

Hade ett par mardrömssäsonger i Pittsburgh i början av sin NHL-karriär, men klagade aldrig och bet ihop och kämpade i det tysta. Det - att han upplevt motgångar och tvingats flytta - har han enorm nytta av nu, när allt bara flyter på.

STATUS

Lemieux

NHL:s kanske störste spelare genom tiderna - och en sån megastjärna ifrågasätts aldrig. Leder Pittsburgh både på och, som ägare, vid sidan av isen och vet att han får misslyckas utan att kritiseras.

Näslund

Lagkapten i Canucks och numer en självklar ledare på isen. Experterna hyllar svensken för hans ödmjuka inställning och Näslund är den kanske största anledningen till att Vancouver nu är ett topplag i NHL.

TOTALT

Lemieux: 22

Näslund: 20

Jury: PeO Larsson

Fyra röster om duellen

Lemieux eller Näslund?

Eller nån annan?

Vem vinner NHL:s poängliga?

Sportbladet ställde frågan till fyra svenskar med god inblick i NHL.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL