1000

”Sudden” – nu är han förste svensk över den magiska gränsen

HOCKEY

Mats Sundin.

Rekordmannen.

Nu har han fyllt 1000.

Foto: PONTUS HÖÖK

Ingen svensk har passerat magiska 1000 poäng under sin NHL-karriär - förrän nu.

- Jag trodde aldrig att jag skulle komma så här långt. När jag började NHL-karriären trodde jag att jag skulle spela i tre, fyra år och sedan åka tillbaka till Sverige. Nu är jag kvar tretton år senare, mest tack vare att jag fått vara frisk större delen av karriären, sade Sudden till tidningen Toronto Sun efter att han gjort sin 998:e poäng.

Drygt 70 spelare har passerat 1000 poäng i NHL:s historia. Men ingen svensk. Så det är en exklusiv skara Mats Sundin hamnat i.

Tätare på 90-talet

Och NHL-hockeyn har blivit så mycket tätare och defensivare på 90-talet och framåt, att det är frågan om någon av framtidens hockeyspelare kommer att kunna passera tusenpoängs-strecket.

Det motsvarar tio hundrapoängssäsonger och de flesta får vara glada om de ens klarar att spela så lång tid.

Dessutom räcker 100 poäng för att vinna NHL:s poängliga numera.

I fjol vann Calgarys Jarome Iginla poängligan på 96. Den här vintern ser Mario Lemieux och Markus Näslund ut att precis kunna passera hundra om de håller sitt poängsnitt från tidigare i vinter.

Men Sudden själv tänker inte så mycket på den magiska gränsen.

- Nej, jag tror att det här är något man kommer uppskatta mer då karriären är över och man tittar tillbaka. Det finns viktigare mål den här säsongen.

Men Sudden kommer att ha fler rekord att titta tillbaka på.

Han skrev ett rekordlångt kontrakt med Toronto inför den här säsongen - fem år.

Han har drygt fyra säsonger framför sig som lagkapten i Toronto och under den tiden kommer han att hamna i topp i alla svenska rekordlistor.

Flest mål har han redan gjort med 427 och inte ens en målspruta som Markus Näslund kommer att komma i närheten. Markus leder skytteligan i NHL med sina 41 mål, men har ”bara” gjort 248 mål totalt under sina tio säsonger i NHL.

Det visar vilken enorm jämnhet Sudden haft genom alla år. Dessutom har han alltid haft för vana att göra de svåraste målen, de som avgör matcher. Han är tvåa på listan över matchavgörande mål i Toronto genom tiderna med 58.

Han har avgjort på övertid elva gånger, vilket ger en andraplats i NHL totalt genom tiderna bakom Sergej Fedorov och Jaromir Jagr som båda toppar på tolv. Det är tunga meriter.

Många spelare kan leka in 6-1 och 7-1 i matcher som redan är avgjorde.

All Star i Salt Lake

Men det är inte genom sådana mål som Mats Sundin blivit så stor i NHL. Samma förmåga har han ju visat de gånger han varit med i landslaget. Hans 2-1 mot Sovjetunionen i VM 1991 gav VM-guldet till Sverige, i en turnering där han tidigare kvitterat i slutminuterna mot både Finland och USA.

I besvikelsen efter katastrofen mot Vitryssland i OS, var det inte många som uppmärksammade att Mats Sundin blev framröstad som center i OS-turneringens All Star Team, trots att de röstberättigade på pressläktaren dominerades av kanadensare och amerikaner.

Han är stor Sudden.

Till tusen.

Här är alla svensk- rekorden i NHL

ARTIKELN HANDLAR OM