Om någon stjärna skulle sluta på topp i NHL är det Forsberg

HOCKEY

Peter Forsberg flyttar hem redan nästa säsong?

Gud vet.

Eller snarare; fan trot.

Fast är det nån som skulle kunna göra en sån sak är det ju naturligtvis Foppa.

Det är ju ingen nyhet att Peter Forsberg kanske mer än någon annan inom det absoluta toppskiktet inom världsidrotten är en man som går sina egna vägar.

Han valde att helt sluta med ishockeyn när han haft så många skador att han tappade sugen. En time out som gjorde att han kunde komma tillbaka och snabbt visa att han är den störste.

Han valde också att avstå från lön under sin sjukdomsperiod trots att han hade rätt till det.

Han la den märkligaste och avigaste av straffar - i en OS-final.

Och så vidare. Foppa går alltid sin egen väg.

Därför är det kanske ingen avig teori att om det är någon som skulle sluta i NHL exakt när han står på toppen så är det just Peter Forsberg.

Han är tvåa i poängligan i NHL just nu med 27 mål, 72 (!) pass och alltså sammanlagt 99 poäng. På bara 71 matcher.

Före honom ligger bara den andra Örnsköldsvikgossen Markus Näslund med 102 poäng - på 79 matcher. Mario Lemieux har halkat ner till sjätteplatsen med bara 89 poäng på de 65 matcher det blivit så här långt.

Det säger något om nivån.

Har lovat att avsluta i Modo

Foppa har dominerat fler matcher än på länge i sin karriär just i år och det är väl ingen orimlig gissning att han i sitt sökande efter att bli odödlig gärna skulle sluta som poängvinnare och Stanley-cupvinnare samma år. Han har vunnit förr men att avsluta en karriär i världens bästa hockeyliga med en dubbel är naturligtvis sånt som Forsberg funderar på.

Men därifrån till ATT Foppa flyttar hem är det naturligtvis lång väg.

Även om han alltid gett ett löfte om att avsluta sin karriär i Modo.

Många kommer att misstänka att det är de ständiga skadorna och hjärnskakningarna som gör att Peter Forsberg längtar hem. Jag har själv skrivit flera gånger att Foppa snart måste bestämma sig för när han tröttnat på att riskera sin framtida hälsa i ett lag utan fungerande poliser.

Den delen har visserligen blivit bättre i år, men helt trygg kan inte Peter vara. Han vet att nästa smäll mot huvudet kan vara den sista.

Det som talar för att han väljer att flytta hem redan nu är ju naturligtvis att han har pengar så det räcker och blir över. Han kan fortsätta plöja ner några miljoner i sin golfbana, i sina svarta mercedesbilar och i sina hus utan att behöva oroa sig för hyrespengar. Och han kan ta förlusterna på krogsatsningar som den beryktade hockeykrogen (!) på det hockeyiskalla Södermalm i den absolut fryspunktskalla hockeystaden Stockholm.

Foppa har råd.

Det som möjligen talar mot hans planer är att Modo inte får ihop ett tillräckligt bra lag för att kunna konkurrera om det eftertraktade SM-guldet. Jag minns fortfarande suget efter guldet som gjorde att SM-slutspelet 1999 till ett nästan krampliknande tillstånd - som upplöstes i att Brynäs vann över bröderna Sedin.

Eller Foppas eget sista slutspel när han nästan ensam lyckades besegra Malmö.

Foppa i elitserien - vilket lyft

Men Foppa kan inte spela hem ett SM-guld till Ångermanland ensam.

Bengt-Åke Gustafsson flyttade hem till Bofors en gång för att lyfta moderklubben. Han upptäckte att han var skriande ensam bland medelmåttor. Jag tror han tyckte det var en förfärlig upplevelse och han flydde så fort han kunde.

Men om uppgifterna om att fler stjärnor är på väg hem till Modo så finns naturligtvis chansen.

Vilket lyft det skulle vara svensk hockey.

Vilket lyft det skulle vara för elitserien.

Vilket lyft det skulle vara för Modo.

Och vilket lyft det skulle kunna vara för... Foppa?

Lasse Anrell