Foppa på väg att flytta hem

Sportbladets källor: Han pratar med Modo om att återvända redan i höst

HOCKEY

Peter Forsberg slåss med kompisen Markus Näslund om segern i NHL:s poängliga.

Men succésäsongen kan bli hans sista i Nordamerika.

Enligt uppgifter till Sportbladet har ”Foppa” planer på att flytta hem till Örnsköldsvik och Modo redan i sommar.

– Peter har inte bestämt sig. Efter säsongen ska han sätta sig ner och fundera, säger pappa Kent Forsberg.

Foto: HANNA TELEMAN
Peter Forsberg har enligt Sportbladets källor planer på att byta Colorado och NHL mot Modo och elitserien. Foppas kontrakt med Colorado går ut i vår och hittills har han vägrat att skriva på ett nytt. Enligt vad Sportbladet erfar kan han vara tillbaka i Modo i höst.

Modo har under hela 90-talet exporterat spelare till NHL och alla har – nästan utan undantag – sagt att de vill återvända till Örnsköldsvik när proffslivet är över och spela för klubben i elitserien.

Redan nästa säsong kommer de första.

Enligt uppgifter har Atlantas Per Svartvadet och Washingtons Anderas Salomonsson redan tackat ja.

– Vi har pratat med ”Salle” och ”Svarten” och dom har funderingar på att komma hem. Men vi kan aldrig gardera oss för vad som händer där borta. Där finns pengarna, säger Modos sportchef Bengt Hedin.

Att Svartvadet och Salomonsson är på väg att lämna NHL är ingen större hemlighet. Båda två har en tuff säsong bakom sig och deras kontrakt går ut i vår.

Den stora bomben är Peter Forsberg, 29, som just nu slåss om segern i NHL:s poängliga med Markus Näslund. Han har, enligt säkra källor till Sportbladet, pratat med Modo-ledningen om att återvända till Sverige redan nästa säsong.

– Visst vore det en dröm, men det där är någonting du måste prata med Kent (Forsberg) om. Det är han som sköter kontakten med proffsen och jag vet ingenting i dagsläget, säger Bengt Hedin hemlighetsfullt.

Kontrakt går ut i vår

Pappa Kent förklarar:

– Just nu finns det inga svar att ge, inte åt något håll. Peter, liksom dom övriga Modo-killarna, måste först få spela klart säsongen där borta. Vi får inte ens prata med dom, enligt reglerna som tillämpas i NHL. Det vore tjänstefel, säger Kent Forsberg till Sportbladet.

”Foppas” kontrakt går ut i vår och han har konsekvent vägrat svara hur hans framtid ser ut. Colorados general manager Pierre Lacroix har flera gånger under säsongen försökt övertala honom att skriva på en förlängning, men svaret har alltid varit:

– Vi tar det senare.

Vad som talar för att Peter Forsberg ska komma hem är hans skadeproblem de senaste åren, hans golfbana i Örnsköldsvik och drömmen om att få ta SM-guld med Modo.

Avstod miljoner i fjol

Modo kan inte locka med pengar. Colorado är beredd att ge Peter Forsberg en årslön på drygt 100 miljoner kronor nästa säsong, men ”Foppa” har tidigare visat att det rent ekonomiska inte betyder någonting. Förra säsongen tog han en ”timeout” och trots att han var berättigad lön från Colorado så avstod han från miljonerna för att i lugn och ro kunna tillbringa tiden i Ö-vik.

Kent Forsberg:

– Peter och dom övriga spelarna kommer att fundera efter säsongen. Det finns ingen anledning att ta några beslut just nu. Ni får vänta, säger han.

Han om någon borde veta hur det ligger till.

Pappa Kent och Peter själv.

Fotnot: Sportbladet har sökt Peter Forsberg för en kommentar utan att lyckas.

Längre ned på sidan: Det talar FÖR och MOT en flytt till Modo.

Patrik Thornéus