NHL-stjärnorna gör upp i Globen

Minst två World Cup-matcher kommer spelas i Stockholm

HOCKEY

TORONTO

Åtta länder gör upp om äran när hockeyfesten World Cup avgörs nästa höst.

Minst två av matcherna kommer att gå i Globen i Stockholm.

Det kan bli den mest stjärnspäckade turneringen i ishockeyns historia.

Tre Kronor kan komma att ställa sitt kanske starkaste lag genom tiderna på benen.

Aldrig tidigare har svenskarna dominerat så eftertryckligt i NHL:s olika individuella ligor.

Markus Näslund jagar både skytte- och poängtrofén, Peter Forsberg är hack i häl och kan dessutom vinna plus/minusligan, Nicklas Lidström är storfavorit att utses till NHL:s bäste back för tredje året i följd, Henrik Zetterberg kan bli årets rookie, Daniel Alfredsson har samlat ihop 76 poäng som kapten för Ottawa och Mats Sundin är i fantastisk form, sjua i målligan och betraktad som superhjälte i Toronto.

Eftersom unga svenskar som Kristian Huselius, bröderna Sedin, Mattias Weinhandl och några till dessutom är på kraftig uppgång kan nästa höst vara den idealiska tidpunkten för att skapa ett slagkraftigt Tre Kronor.

Sista chansen

Det bör rimligtvis bli sista gången som Sundin/ Forsberg-generationen får chansen att spela World Cup tillsammans med de yngre stjärnorna.

Turneringen, som är ett "barn" av Canada Cup, har bara spelats en gång tidigare, 1996.

Då gjorde Tre Kronor succé i hemmamatcherna i Stockholm och var sen mycket nära att slå Kanada i semifinalen i Philadelphia. Theo Fleury lyckades till slut segermålet, 3-2, i sudden death.

Finalen, bäst av tre matcher, vanns sedan av USA.

Den här gången kommer det bara att bli en enda direkt avgörande finalmatch. Den spelas i hypermoderna Air Canada Center i Toronto, som också fått en kvartsfinal samt två gruppspelsmatcher.

Torontos lagkapten Mats Sundin har alltså ett mål att se fram emot:

Att få spela World Cup-final med Tre Kronor inför alla sina fans i Toronto.

Fast han skulle väl inte bli särskilt populär om han avgjorde mot Team Kanada?

- Ha ha, det oroar jag mig inte för. De får gärna bua om de vill, skrattar Mats.

Han är bara glad över att få en ny chans att mäta krafterna med hockeyvärldens alla superstjärnor i en internationell turnering.

- Det här är stort för hockeyn. Alla de bästa spelarna samlade i världens finaste hockeystad, det kunde inte bli bättre!

Sportbladet var på plats när NHL:s exekutive vicepresident Bill Daly, spelarfackets direktör Ted Saskin och Maple Leafs president Ken Dryden presenterade World Cup-schemat i Toronto i går.

Två gruppspel

Det blir en europagrupp med Sverige, Tjeckien, Finland och Tyskland. Matcherna spelas i Stockholm, Prag, Helsingfors och Köln. I den nordamerikanska gruppen deltar Kanada, USA, Ryssland och Slovakien. Här går matcherna i Toronto, Montreal och S:t Paul.

När grupperna är slutspelade möts ettan och fyran samt tvåan och trean inom grupperna i direkt avgörande kvartsfinaler.

Det innebär att ett lag kan förlora sina tre gruppspelsmatcher med 10-0 - och ändå ha chansen att ta sig till semifinal via en "flytmatch" i kvarten. Det kan möjligen betraktas som en svaghet i upplägget av turneringen.

Turneringen inleds den 30 augusti med mötet Finland-Tjeckien i Hartwall Arena i Helsingfors.

Därefter spelar Tre Kronor två matcher på två dagar i Globen: den 31 augusti mot Tyskland och den 1 september mot Tjeckien.

Om Tre Kronor blir etta eller tvåa i gruppen spelas också kvartsfinalen i Globen.

Så spelas World Cup:

Peter Wennman