I dag blir en av dem störst

Vem är tuffast när poängligan avgörs i kväll?

1 av 4 | Foto: anders carlsson
Anders Melinder - mannen bakom Näslund och Forsberg.
HOCKEY

ÖRNSKÖLDSVIK

Nolaskolan 1992.

Ekonomisk linje 3a.

Peter Forsberg och Markus Näslund i samma skolklass.

Elva år senare, tävlar de om titeln som världens bästa hockeyspelare i National Hockey League.

Sportbladets Tomas Ros åkte till Örnsköldsvik för att ta reda på hemligheten bakom framgångarna och ge en bild av hur deras uppväxt var i den hockeytokiga staden vid höga kusten.

Uppväxten

Den ena från södra Örnsköldsvik - Peter.

Den andra från norra delen - Markus.

I övrigt hade Peter Forsberg och Markus Näslund otroligt lika uppväxt. Starka familjeband och ett genuint idrottsintresse väl rotat i familjen.

Peters pappa Kent är fortfarande ledare i Modo Hockey. Markus pappa Sture var i många år Järveds starka hockeyledare. Givetvis drev de på sina söner att bli bäst på isen, utan att vara allt för styrande eller auktoritära.

Mammorna Ulla Nääslund (föräldrarna stavar faktiskt med två ää) och Gudrun Forsberg fanns med i bakgrunden. De båda gav trygghet till killarna och såg givetvis till att de inte behövde träna eller spela matcher på tom mage.

Peter och Markus mötte varandra otaliga gånger på pojknivå. Markus var förortsklubben Järveds stora stjärna och Peter var motsvarigheten i Modo.

NHL-proffset Hans Jonsson var på den tiden klubbkamrat med Markus i Järved. Han minns alla möten mellan Forsberg och Näslund väl.

- Det lag som lyckades stoppa någon av Näslund eller Forsberg vann. De var outstanding. Man märkte redan då att de hade vinnarskallar utöver det vanliga, minns Hans Jonsson.

Hockeygymnasiet

Första gången Peter Forsberg och Markus Näslund spelade i samma lag var i TV-pucken 1988. Ungdomstränaren Anders Melinder kom in i 15-åringarnas liv. Ångermanland vann TV-pucken för första gången på 20 år och speciellt Markus Näslund var den stora segerorganisatören. Tränare Melinder är troligtvis den som spelat störst roll för Peter Forsberg och Markus Näslunds hockeyfostran och att de i dag är världens bästa hockeyspelare. Melinder hade hand om Peter och Markus under de två åren på hockeygymnasiet.

- De tävlade jämt. Båda ville vara bäst. De spelade ingen roll om vi körde 20 frågor i bussen till bortamatcherna, sålde matchprogram eller om det handlade om att lyfta bänkpress, säger Anders Melinder.

Under hockeygymnasiet var Markus den stora stjärnan. Peter fick spela i andrakedjan. Han var liten till växten, blyg och kallades lite elakt för "räkan".

- Markus var före i utvecklingen på den tiden och han var otroligt stark. Han tog 141 procent av kroppsvikten (runt 120 kg) i bänkpress som 17-åring, säger Anders Melinder.

De var otroligt tävlingsinriktade och träningsvilliga. De hade en stor tävling inbördes och kunde småljuga för varandra för att bli bättre än den andra.

- Någon gång pratade de med varandra efter en träning och frågade om den andra skulle träna extra på kvällen. Svaret blev nej från båda, men någon timme senare möttes de i alla fall på isrinken, givetvis med dåligt samvete över att de försökt att få ett extrapass och försprång till den andra, säger kompisen Martin Eklund.

Intressen

Som tonåringar handlade Peters och Markus liv nästan enbart om hockey. De båda spelade även fotboll och Peter körde motocross upp till 125 cc. De övriga grabbarna i hockeylaget gillade att gå ut på stan på fredagar och lördagar. Men när kompisarna tjuvdrack någon folköl eller gick på disco var Peter och Markus ofta hemma med familjerna.

- Många av oss andra på hockeygymnasiet hade egna lägenheter och inackorderingsrum. Vi kunde "busa" som vi ville. Peter och Markus var inte intresserade av det. De gick även på en gymnasieskola där 600 av de 800 eleverna var tjejer, men som jag kommer ihåg var det bara hockey i deras huvuden ändå, minns kompisen Henrik Gradin.

Vad gäller intressen skiljde sig Markus och Peter på en punkt - religionsuppfattningen.

Markus är djupt kristen och aktiv pingstvän. Under hela uppväxten gick han med jämna mellanrum på gudstjänster i Pingstkyrkan i centrala Örnsköldsvik. Givetvis har han ärvt intresset för pingstförsamlingen. Pappa Sture är med i styrelsen i Pingstförsamlingen. I dag är han en av församlingens största pengadonatorer.

Dagdrömmaren

& perfektionisten

Som personer är Peter Forsberg och Markus Näslund helt olika.

Det märks på isen.

Och vid sidan om.

Markus är perfektionist och Peter är ingen direkt vän av ordning.

Många av Markus alla mål i NHL den här säsongen är frukten av ett distinkt avslut - enligt skolboken.

Peter gör precis som han känner för. Aviga dragningar och hitta nästan omöjliga framfarter på isen är synonymt med Colorados superstjärna.

- När jag hade killarna var det fascinerade att se hur olika de tänkte. Peter var lite tankspridd, bohem och lite av en dagdrömmare. Jag vet inte hur många gånger Peter missade bussen till morgonträningen i Kempehallen eller hade problem med trasig utrustning. Men Peter gav aldrig upp. När han missat bussen sprang han de 4,5 kilometerna till ishallen, säger Anders Melinder.

Markus var motsatsen. Han hade koll på allt. Tider, utrustning och motståndare. Han hade alltid perfekt utrustning och ett extra antal klubbor med sig till träning och match.

Ett annat exempel på Peter och Markus olika egenskaper var minuterna inför TV-pucksfinalen 1988. Alla i Ångermanland var spända och nervösa, även ledaren Markus Näslund. Men Peter Forsberg satt lugn på bänken och läste matchprogrammet. Han var helt oberörd av uppståndelsen.

Precis som han är nu - trots tuffa duster med media eller hack och slag från burdusa backar.

Vem är tuffast när poängligan avgörs i kväll?

Forsbergs lön: 90 miljoner kronor

Näslunds lön: 42 miljoner kronor

Tomas Ros