CUPENS KUGGAR

Sportbladet granskar: 32 svenskar i Stanley Cup - så viktiga är de för laget

1 av 7 | Foto: GETTY IMAGES
Lidström.
HOCKEY

NICKLAS LIDSTRÖM, b,

Detroit Red Wings

NHL:s bäste back i en mot en. En halvtimmes speltid per match och är Detroits viktigaste back. Har endast två utvisningsminuter de 29 senaste slutspelsmatcherna.

Poäng: 107 (32+75).

Poängsnitt: 0,7.

+/-: 28.

MATS SUNDIN, f,

Toronto Maple Leafs

Var lysande mot Philadelphia i går. Gjorde inga mål, men assisterade till två av Alexander Mogilnys mål. Torontos kapten är en ledare på isen och för otrolig respekt med sig.

Poäng: 63 (30+33).

Poängsnitt: 0,93.

+/-: 8.

PETER FORSBERG, f,

Colorado Avalanche

Foppa är kanske NHL:s bäste spelare just nu. Är bättre i slutspel och älskar när matcherna verkligen gäller. Hejduk & Foppa är NHL:s främsta duo.

Poäng: 135 (51+84).

Poängsnitt: 1,17.

+/-: 38.

MARKUS NÄSLUND, f,

Vancouver Canucks

48 mål i grundserien och tvåa i poängligan. Lagkapten Näslund måste sätta målen om Canucks ska lyckas i slutspelet. Har faktiskt bara spelat 12 slutspelsmatcher.

Poäng: 5 (2+3).

Poängsnitt: 0,42.

+/-: - 3.

DANIEL ALFREDSSON, f,

Ottawa Senators

Lagkapten för NHL:s mest underskattade lag. Ett ruskigt bra skott, men är inte bästa forward i Ottawa - det är Marian Hossa. Är lagets "quarterback" i powerplay.

Poäng: 37 (22+15).

Poängsnitt: 0,84.

+/-: 0.

TOMMY SALO, mv,

Edmonton Oilers

Har aldrig tagit Edmonton förbi omgång ett. Men Salo har gjort sitt bästa, oftast har inte lagets offensiv räckt till. Han kan spika igen (som mot Dallas i går). Troligtvis den viktigaste svensken i slutspelet.

Insläppta mål: 2,32.

Vinster/förluster: 3/12

KIM JOHNSON, b,

Philadelphia Flyers

Är Flyers backklippa - rankas högts med Desjardins. Är given i lagets powerplay-uppställning, men har aldrig gått förbi omgång ett i slutspelet.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: - 5.

MARCUS RAGNARSSON, b,

Philadelphia Flyers

Precis som Johnsson är Marcus spelskicklig. Har även nyttig slutspelsrutin, men är ingen vinnartyp och har blivit långsammare med åren.

Poäng: 9 (1+8).

Poängsnitt: 0,21.

+/-: 1.

MIKAEL RENBERG, f,

Toronto Maple Leafs

Härligt kämpamål i går morse. Styrningen mellan benen på Czeckmanek. Är mycket skadebenägen - ett minus. Har en vinnarskalle utöver det vanliga.

Poäng: 37 (25+22).

Poängsnitt: 0,64.

+/-: 4.

NICLAS HÄVELID, b,

Anaheim Mighty Ducks

Rankas som en av Anaheims två bästa backar. Har fått sitt stora genombrott i år och blir en nyckelspelare i slutspelet. Men saknar rutin.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

MATTIAS ÖHLUND, b,

Vancouver Canucks

Spelar inte. Hans knä är fortfarande rejält svullet. En frisk Öhlund är ett lyft för Canucks. Har spelat tio slutspelsmatcher och har usel plus-minussiffra.

Poäng: 6 (2+4).

Poängsnitt: 0,6.

+/-: - 8.

TOMAS HOLMSTRÖM, f,

Detroit Red Wings

Ovärderlig för Detroit i slutspel. Uppoffrande spel framför motståndarnas mål. Har ett av de högre poängsnitten bland svenskarna i slutspelet.

Poäng: 45 (23+22).

Poängsnitt: 0,63.

+/-: 19.

MAGNUS ARVEDSSON, f,

Ottawa Senators

Bra skridskoåkning. Har på slutet av grundserien spelat i förstakedjan. Presterar ofta lågt i slutspel. Arvedsson försvinner ofta i den fysiska hockeyn.

Poäng: 5 (3+2).

Poängsnitt: 0,15.

+/-: - 15.

KENNY JÖNSSON, b,

New York Islanders

Hans stjärnglans har dalat i Islanders. Rankas numera bara som fjärdeback i laget. Har bra speluppfattning, men saknar rutin från slutspel. Skadebenägen.

Poäng: 3 (1+2).

Poängsnitt: 0,33.

+/-: - 4.

PER-JOHAN AXELSSON, f,

Boston Bruins

Spelar i Bostons förstakedja med Thornton och Murray. Får sällan stora rubriker och gör stor nytta i det tysta. Saknar något kilo för att bli riktigt vass.

Poäng: 6 (4+2).

Poängsnitt: 0,25.

+/-: - 2.

HENRIK ZETTERBERG, f,

Detroit Red Wings

"Zätas" eldprov. Det är lätt att göra tre poäng mot Atlanta och Carolina - svårare i slutspelet. Har en lysande omgivning i Hull och Datsyuk.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

FREDRIK OLAUSSON, b,

Anaheim Mighty Ducks

En doldis som är given i Anaheim. Har rutin i massor och vet vad som krävs att vinna Stenley Cup. Olausson vann trofén så sent som för ett år sedan.

Poäng: 29 (6+23).

Poängsnitt: 0,41.

+/-: - 15.

MICHAEL NYLANDER, f,

Washington Capitals

Har inte gjort ett slutspelsmål - trots tio säsonger. Men har mestadels spelat i bottenlag. Ingen fysisk spelare och kan lätt försvinna i täta matcher.

Poäng: 9 (0+9).

Poängsnitt: 0,5.

+/-: 4.

JONAS HÖGLUND, f,

Toronto Maple Leafs

Har haft det tungt i Toronto. Har bra skott, och var grym i slutspelet i fjol. I går morse mot Flyers var han osynlig. Är beroende av en bra center (läs Sundin).

Poäng: 18 (8+10).

Poängsnitt: 0,34.

+/-: - 4.

CALLE JOHANSSON, b,

Washington Capitals

En slutspelsveteran - hela 95 matcher på meritlistan. Får över 22 minuter i istid i slutspelet och måste vara stabil för att Caps ska överleva första omgången.

Poäng: 54 (12+42).

Poängsnitt: 0,57.

+/-: 4.

HENRIK SEDIN, f,

Vancouver Canucks

Har fått mer istid de senaste månaderna. I powerplay spelar han ibland med Bertuzzi och Näslund. Har bra spelsinne, men är kanske lite vek.

Poäng: 7 (3+4).

Poängsnitt: 0,7.

+/-: 1.

FREDRIK MODIN, f,

Tampa Bay Lightnings

Är en av få spelare i Tampa Bay som spelat slutspel. Modin var med i åtta matcher för Toronto 1999. Är given i förstakedja med St. Louis och Richards. Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: - 2.

ULF DAHLÉN, f,

Dallas Stars

Har inte gjort ett enda slutspelsmål sedan 1995. Har uselt facit sedan han kom tillbaka till NHL från elitserien. Spelar tillsammans med Jason Arnott.

Poäng: 36 (14+22).

Poängsnitt: 0,49.

+/-: - 28

MATTIAS WEINHANDL, f,

New York Islanders

Weinhandl saknar rutin från NHL:s slutspel. Han används i fjärdekedjan och tiden med Alexej Jashin är förmodligen förbi. Slutspelet blir eldprovet.

Poäng: -

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

DANIEL SEDIN, f,

Vancouver Canucks

Har det inte lika lätt som brorsan. Var petad en del i vintras. Är ordinarie igen, men får inga namnkunniga forwards runt sig. Är precis som brorsan lite vek.

Poäng: 4 (1+3).

Poängsnitt: 0,4.

+/-: - 1.

TOMMY ALBELIN, b,

New Jersey Devils

En slutspelsräv. Vann Stanley Cup 1995 då han var en av Devils bästa backar. Nu är han åtta år långsammare och lär inte spela många minuter.

Poäng: 20 (6+14).

Poängsnitt: 0,33.

+/-: 4.

SAMUEL PÅHLSSON, f,

Anaheim Mighty Ducks

Har aldrig gjort en slutspelsmatch. Men slutet av grundserien bådar gott för Påhlsson. Oklart hur laget nyttjar honom. Har flyttats mellan formationerna.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

PATRIC KJELLBERG, f,

Anaheim Mighty Ducks Iskall just nu. Har inte gjort en poäng på åtta matcher. Har, trots sex säsonger i NHL, aldrig spelat i ett slutspel. Lär inte ösa in poäng i slutspelet.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

MATS LINDGREN, f,

Vancouver Canucks

Har ryggproblem. Spelar i fjärdelinen och får mestadels istid i boxplay. Lindgren vann en slutspelsomgång med Oilers i mitten av 90-talet.

Poäng: 6 (1+5).

Poängsnitt: 0,25.

+/-: - 2.

JOSEF BOUMEDIENNE, b,

Washington Capitals

Har blivit ordinarie i Capitals den senaste månaden. Har snittat över 20 minuter i istid och mer än en gång ingått i förstafemman. Klarar han tuffheten?

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

CHRISTIAN BERGLUND, f,

New Jersey Devils

Har inte spelat en NHL-match sedan 21 februari. Lär inte kallas upp till Devils såvida någon blir skadad. Fick sitta på bänken i tre slutspelsmatcher i fjol.

Poäng: 0.

Poängsnitt: 0.

+/-: 0.

MATTIAS TIMANDER, b,

New York Islanders

Har inte spelat ett slutspel på fyra år. När Janne Niinimaa värvades till Islanders har "Timmen" haft svårt att platsa. Ingen back som laget bygger kring.

Poäng: 2 (1+1).

Poängsnitt: 0,5.

+/-: 3.

Sportbladet ([email protected])