Lidström & Näslund lyckas aldrig i Tre Kronor

– men Axelsson behöver vi i VM

HOCKEY

Nicklas Lidström och Markus Näslund kan bli aktuella för VM.

Men ärligt talat...vem av dem har lyckats i Tre Kronor?

Nej, jag hoppas i stället på Bostons Per-Johan Axelsson.

Vilka blir tillgängliga, vilka blir det inte, vem tackar ja och vem tackar nej? NHL-lotteriet är i gång och när du läser detta är Detroit redan utslaget och Vancouver på god väg att göra mästarna sällskap. Världens bäste back (Lidström) och poäng-tvåan (Näslund) kan alltså bli VM-spelare.

Bingo, säger ni.

Jaha, säger jag.

Därför sviker dom i blågult

Lidström och Näslund har mycket att bevisa i landslaget. Ingen av dem har övertygat när de fått chansen, de har definitivt inte kommit upp i NHL-standard och framför allt: bara Lidström har varit med och vunnit ett stort mästerskap (VM 1991).

Rätt märkligt, men det finns förklaringar:

1. Motivation

Hur ska en spelare som Lidström orka packa trunken, flyga till VM och spelmässigt vara på topp i landslaget efter ett gigantiskt fiasko med Detroit? Som kapten i Vancouver har Näslund också ett enormt tryck på sig.

2. Omgivning

Lidström/Fedorov är ett radarpar, likaså Näslund/Bertuzzi. Tillsammans gör de underverk. I Tre Kronor finns ingen Bertuzzi och ingen Fedorov och de svenska NHL-stjärnorna tappar i slagstyrka.

3. Speltid

Lidström är van att spela 30 minuter per match och Näslund är inne oavbrutet i power play. I landslaget får de inte lika mycket istid, det påverkar dem negativt.

4. Rinken

Näslund och Lidström har ett spel som gör sig på små ytor. Omställningen till stor rink är svårare för vissa proffs än för andra.

Faktum är att Näslund och Lidström är grymt överskattade - i landslaget - och nej, jag behöver ingen stor sinnesundersökning.

Det är dagens sanning.

Hur ska förbundskapten Hardy Nilsson göra då?

...men de här är alltid bra

Klart grabbarna ska med till VM - om de vill åka och är tillräckligt motiverade. Sett till truppen är de välkomna nytillskott, men glöm allt ni sett på tv från Nordamerika. I landslaget är de svenska NHL-stjärnorna helt andra spelare.

Men det finns undantag, så klart.

Spelare som Daniel Alfredsson, Mats Sundin och Tommy Salo är lika bra i Tre Kronor. Sedan finns det en kategori proffs som höjer sig i landslaget. Jag tänker på spelare som Per-Johan Axelsson. I Boston är han en extrem rollspelare med uppgift att ta hand om motståndarlagets största stjärnor. I Tre Kronor får "Pebben" en annan roll och då växer han ut och blir en ledare - och ett offensivt vapen, faktiskt. Boston är illa ute mot New Jersey och snart kan Hardy Nilsson ringa Axelsson.

Jag och många andra vill se honom i VM.

NHL-stjärnor som Tre Kronor behöver i VM

Sportbladets Patrik Thornéus listar sina fem drömspelare, som kan bli aktuella för VM.

Längre ned på sidan – Patrik Thornéus listar sina fem drömspelare i VM.