Zzztanley Cup…

NHL måste ändra reglerna för att göra hockeyn rolig igen

HOCKEY

Snart är Stanley Cup över och ishockeyn i Nordamerika kan pusta ut.

Och förhoppningsvis glömma.

Inte ens Disney kan få till ett gott slut.

Ottawa kan vinna resten med 48–0, Anaheim hastigt göra Janne Långben till lagkapten och New Jersey beordra målvakten Martin Brodeur att dansa naken i pauserna.

Men inte ens det hjälper.

Det är redan försent.

Årets Stanley Cup har blivit till en färglös, tråkig soppa, som alla – utom de inblandade lagen möjligtvis – vill ska vara över så snabbt som möjligt.

Pamparna maktlösa

0–1, 1–0, 1–1, låter som dataspråk. Men det är faktiskt också tre helt vanliga hockeyresultat i årets slutspel. Krog och Smirnov har ingenting anknytning till restaurangbranschen, utan är två av ”stjärnorna” i redan finalklara Anaheim.

Tråkhockeyn har på allvar gjort sitt intåg i Stanley Cup. Borta är lag som Detroit och Colorado, borta är stjärnor som Peter Forsberg och Sergei Fedorov och borta är dragningskraften och magin, som fått miljoner – helt ointresserade – att bänka sig framför tv-apparaterna och efteråt gå ut och shoppa souvenirer.

NHL-pamparna, som förmodligen är beredda att sälja sina morsor för högre tittarsiffror, står helt maktlösa inför utvecklingen. Precis som i Sverige på 90-talet diskuteras förändringar. Den destruktiva, defensiva ishockeyn (visserligen framgångsrika) måste bort, men hur?

Det är den stora frågan i NHL just nu.

Publiken i Nordamerika är kräsen och konkurrensen är mördande. NHL är – jämfört med NBA och NFL – småhandlare på marknaden, ungefär som bandyn är i Sverige. I jättelika kampanjer lockar NHL folk med budskapet: ”kom och se världen snabbaste och mest underhållande bollsport”. Visst, hockeyn har varit det, men är det knappast just nu. I alla fall inte med årets Stanley Cup-slutspel i färskt minne.

Bort med red line

Vad ska NHL göra då?

Ja, ett alternativ är att precis som i Europa ta bort den röda linjen. Det kan luckra upp lag som New Jersey, som redan 1995 – när laget vann Stanley Cup – spelade 1–3–1.

Problemet är att New Jersey den här gången inte är ensamma och inte kan ses som en isolerad företeelse.

Därav oron.

Sedan måste målvaktsskydden bli mindre – och det gäller även elitserien.

Anaheims succémålvakt Jean-Sebastien Giguere ser ut som en övergödd gris mellan stolparna. När man sett honom förstår man varför det råder akut måltorka i Stanley Cup.

En annan fråga man måste ställa sig, med VM i Finland i bakhuvudet, är hur bra NHL egentligen är? Mats Sundin och Peter Forsberg – två av världens absolut bästa spelare – kom till Finland och givetvis var de otroligt duktiga, speciellt i slutspelet.

Roligare spel i Europa

Men sett till turneringen i stort höll faktiskt elitseriespelare som Peter Nordström och Jörgen Jönsson jämna steg med Foppa och Sudden.

Ibland var de till och med bättre.

Det kanske är tidens tecken. Det kanske är så att vi i Europa tagit in på försprånget på lagen i Nordamerika och att vi i våra bästa stunder faktiskt kan prestera en lika bra ishockey.

I alla fall roligare.

I elitserien har den destruktiva ishockeyn nästan försvunnit och publiken vallfärdar till arenorna igen.

I NHL vallfärdar den från Stanley Cup-matcherna.

Utråkad.

Målsnittet rasar

Målsnittet rasar – mer fakta längre ned på sidan.