Ottawa tvingade fram sjunde match

Slog New Jersey efter dramatisk förlängning

HOCKEY

För andra matchen i rad lyckades Ottawa Senators rädda sig kvar i NHL-slutspelet.

Nu är det plötsligt fördel Ottawa efter seger med 2-1 i förlängning på bortaplan mot New Jersey i den sjätte semifinalmatchen.

- Inte ens när vi låg under med 1-3 i matcher var det någon i hela laget eller i hela klubben som hade gett upp, sade backen Chris Phillips som sköt segermålet efter 15.51 av förlängningen.

Foto: ap
Ottawas Marian Hossa och New Jerseys målvakt Martin Brodeur ser pucken träffa stolpen. Nattens möte gick till förlängning och där var Ottawa starkast och nu blir det en sjunde och avgörande match.

Nu har Ottawa hemmaplan i den sjunde och avgörande matchen natten till lördagen, svensk tid.

Chris Phillips gjorde det avgörande målet, men den stora matchhjälten blev målvakten Patrick Lalime som räddade flera bra New Jersey-lägen, de hetaste från Brian Gionta i två mot ett-läge tillsammans med Patrik Elias.

Lalime räddaren

Medan målvakter som Anaheims Jean-Sebastien Giguere och New Jerseys Martin Brodeur har fått massor av beröm och rubriker under slutspelet har få pratat om Lalime. Men Daniel Alfredsson, lagkaptenen, pratade gärna om mannen som räddade Ottawa i förlängningen.

- Vi gav dem två eller tre två-mot-en eller tre-mot-två-lägen i förlängningen. Vi ville gå på offensiven för att avgöra snabbt, men det blev helt fel. Vi gav dem inga såna lägen under ordinarie tid, men i förlängningen var det plötsligt helt öppet. Patrick gjorde några nyckelräddningar åt oss, sedan skärpte vi till oss och skapade lite egna lägen också, sade Alfredsson.

"Bra chans"

Det är inte vanligt med lag som vänder en slutspelsserie efter underläge med 1-3 i matcher. Det har hänt 17 gånger genom tiderna, men i årets slutspel hela tre gånger.

- Vi har bra chans att gå vidare med hemmaplan och allt, men samtidigt vet vi att vi måste höja oss ytterligare. New Jersey är ett rutinerat slutspelslag och de kommer säkert att göra en riktigt bra match i Ottawa, sade Alfredsson.

Vinnaren av den sjunde och avgörande matchen får möta överraskningslaget Anaheim i Stanley Cup-final. Programmet för finalserien blev klart natten till torsdagen och vinnaren mellan Ottawa och New Jersey börjar hemma kommande tisdag. En eventuell sjunde och avgörande final spelas måndag den 9 juni.

TT